fbpx

A gyermek tyúkoktól kaphatta el a vírust

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 02.

Elsősorban madarak, lovak és kutyák körében terjed az influenza H3N8-as törzse; most bizonyítottan először fertőzött meg embert – az egyedi, közép-kínai Honan tartományban történt, egy gyermeket érintő esetről a Csungkuovang kínai állami hírportál tudósított.

Selyemtyúk
A gyermek madarakkal kerülhetett kapcsolatba

A vírusfertőzést egy négyéves kisfiúnál diagnosztizálták

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adta ki a hivatalos közlést, miszerint a vírusfertőzést egy négyéves kisfiúnál diagnosztizálták, akinél április 5-én láz és az influenza egyéb tünetei jelentkeztek. A gyermek madarakkal kerülhetett kapcsolatba, családja ugyanis tyúkokat és selyemtyúkokat tartott, az otthonuk környékén pedig vadkacsák is éltek.

A fertőzöttel kapcsolatba került emberek vizsgálata során semmilyen rendellenességet nem észleltek.

A vírus más törzsei szórványosan okoznak hasonló fertőzéseket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. Tavaly júniusban a kelet-kínai Csiangszu tartományból jelentettek egy esetet, melyben a világon elsőként fertőződött meg a H10N3 madárinfluenza-vírussal egy férfi.

A szakértők szerint az eset elszigetelt jellegű

A szakemberek megítélése szerint járvány kialakulásának kockázata rendkívül alacsony.

Az eset tükrében azonban felhívták a figyelmet, hogy az embereknek kerülniük kell az érintkezést a betegség miatt elhullott madarakkal, a közvetlen érintkezést az élő madarakkal, és az étkezés során szigorúan külön kell választani a nyers és a kész baromfihúst.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc