fbpx

Inog a francia baromfiágazat, a vírus is ad egy döfést

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 27.

A francia baromfitermelők nemcsak az orosz-ukrán konfliktus következményeit nyögik, a gyorsan terjedő H5N1 madárinfluenzával is meg kell küzdeniük. Az állomány 5 százaléka máris odaveszett. Mindez lehetőség a konkurenseknek és további tőrdöfés a recsegő-ropogó francia termelésnek.

baromfi

Naponta új kitörések

A magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) folyamatos kitörése fenyegeti a francia baromfitartást, tojástermelést. Április 19-ig 1300 francia baromfitelep fertőződött meg, most is majdnem 80 esetet vizsgálnak. A korábbi járványhullámokhoz hasonlóan először Délnyugat-Franciaországban jelentkezett a betegség, ahol szabadtartásban nevelnek májhasznú kacsákat. Január-februárban a HPAI-vírus Nyugat-Franciaországban, nevezetesen a Vendée körzetében és a Pays de Loire régióban is megjelent, érinti a nagyüzemi brojler- és pulykahizlalást, illetve a tojástermelést is.

Az állomány 5 százaléka odaveszett

A HPAI már eddig is 15 millió baromfi leöléséhez vezetett, ami Franciaország teljes baromfiállományának körülbelül 5 százaléka. A vírus új változata nagyon fertőző, gyorsan terjed a baromfiállományokban. Francia a termelőket már nemcsak az orosz-ukrán háborúval együtt járó válságjelenségek (takarmány- és energiaárak) aggasztják, hanem a madárinfluenzával járó állomány- és bevételcsökkenés is. Az intézkedések ellenére a HPAI északra terjed, jelenleg a Sarthe körzetét fenyegeti, ahol az egyik legnagyobb francia szabadtartásos gazdaság (Volailles de Loué) is üzemel.

A szülőállományok is veszélyben

A gazdasági hatások máris komolyak. Az LDC, Európa legnagyobb baromfiipari vállalata bejelentette, hogy a Pays de Loire régióban 20 százalékkal csökken a vágókapacitása. Ez a régió adja a teljes francia brojlertermelés ötödét, a kacsaelőállítás 70 százalékát, és a gyöngyösök 90 százaléka is innen kerül ki. A vírus a szülőállományokat sem kíméli, így veszélybe került a termelő állományok utánpótlása is. A csibék és kiskacsák hiánya máris érezhető Franciaországban. A Francia Baromfiipari Szövetség (ANVOL) arra figyelmeztetett, hogy a tojás és a csirkehús átmeneti hiánya elkerülhetetlen.

Tönkreverik őket a versenytársak

Az amerikai agrárminisztérium (USDA) szerint mindez különösen fájhat a franciáknak, hiszen az utóbbi évtizedben egyébként is folyamatosan romlik a baromfiágazatuk versenyképessége. 2011 óta a francia fogyasztói kereslet a tojás és a baromfihús iránt bő 40 százalékkal nőtt, miközben a baromfitermék-előállítás csökkent. Tíz év alatt 30 százalékkal zsugorodott a pulykahústermelés, 25 százalékkal a kacsa- és gyöngytyúk-előállítás. A csirkehús-termelés stagnál. Saját belpiacukon verik őket a belga, holland és lengyel exportőrök: már a franciák által elfogyasztott csirkehús több mint fele importból származik. S bár Franciaország továbbra is az egyik legnagyobb tojástermelő az EU-ban (majdnem 16 milliárd db/év), a tojás és tojástermékek kereskedelmi többlete is csökken.

Lásd még a témában:
Újabb lúdtelep állománya esett áldozatul a madárinfluenzának
Négy telep állományát számolják fel fertőzés miatt

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)