fbpx

AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYAR KERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 29.

A gépkiállítás szakmai bemutatója – a díjazott termékeken túl – a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztéshez kapcsolódó technológiai gépek, a szőlészeti-, borászati- és kertészeti területen, a parkgondozási, kommunális gépek teljes skáláját felvonultatta (1. ábra).

 

 

1. ábra: Az ültetvény- és növényápoló gépek mellett a kommunális terület ápológépei is helyet kaptak

 

A gépkiállítás abból a szempontból is kiemelkedő, hogy akár az extenzív, a fenntartható, vagy az intenzív termeléstechnológiákban a kis-, közepes- és a nagy gazdaságok igényeinek megfelelő gépsorokat kínál megfelelő nagyságrendű és technikai színvonalú gépekkel (2.ábra).

Az is látható volt – mind a forgalmazók, mind a gyártók esetében –, hogy a hagyományosan forgalmazott típusainak újdonságai mellett, számos választékot bővítő új konstrukciót is bemutattak.

 

 

2. ábra: A kiállított gépek többsége gépcsaládot képviselt, és különböző nagyságrendben kerültek bemutatásra

A traktorok minden gépkiállításon az érdeklődés középpontjában állnak.

Az univerzális, nehéz univerzális traktorok közül a magasabb teljesítménykategóriába tartozó traktorok SCR, a kisebb teljesítményű, – 100 LE-ig EGR károsanyag-kibocsátási technológiával szerepeltek.

A típusok az egyszerű mechanikus szinkron sebességváltós típusoktól a különböző automata váltóval szerelt típusokig megtalálhatók voltak.

A traktorválasztékot bővítette az ültetvénytraktorok, és azok munkaeszközeinek típuskínálata, melyben láthattuk a kéttengelyes kerekes traktorok mellett, a gumihevederes törzscsuklós változatot, illetve a kertészetekben, hobby kertekben használható egytengelyes kistraktorokat (3-4. ábra).

Itt kell megemlíteni a parképítés, parkápolás és hasonló célú kommunális gépek széles választékát (5. ábra).

 

 

3. ábra: Nehéz terepen jól használható a törzscsuklós, gumihevederes járószerkezetű ültetvénytraktor

 

A talajművelő gépek és kiegészítő munkaműveletei vonatkozásában szintén elmondható, hogy a különböző munkaszélességű gépek a talajművelési rendszerek komplett sorát kínálták, a hagyományos forgatásos, az energia- és művelettakarékos, illetve mulcsozásos talajművelés tekintetében.

 

 

4. ábra: Kisebb területek művelésére, kertészetekben az egytengelyes kistraktorok is hasznos célgépek lehetnek

 

A tápanyag-visszapótlási technológiában alkalmazott szervestrágya-szóróknál látható, hogy a függőleges, csigás és tépődobos szerkezetek mellett, a vízszintes- és szórótányéros konstrukciók is terjednek.

A szervestrágya-szóró szerkezet többsége adapter jelleggel csatlakoztatható a láncos, kaparóléces, vagy letolólapos, lehordó-szerkezetes pótkocsikhoz.

A kiállításon látható hígtrágya-szállító pótkocsik pedig felszíni ütközőlapos kiszóró berendezéssel és lengőcsöves kerettel voltak felszerelve, de talajba injektáló is építhető rájuk.

 

 

5. ábra: A bemutatott faültető- és telepítő-gép kíméletesen bánik a növénnyel, és pontos munkát végez

 

Számos kiállító standján és a szabad területen láthattunk különböző teherbírású szállítóeszközöket, melyek többsége a hazai üzemi igényeknek leginkább megfelelő tändem, vagy ikertengelyes, billenőszekrényes, alacsonynyomású gumiabroncsozású, kormányzott futóművel szerelt változatban szerepeltek a kiállításon.

Természetesen a speciális szállítóeszközök bálaszállító-kocsik, erdészeti kiközelítő járművek is kiállításra kerültek ebben a kategóriában (6-7. ábra).

 

 

6. ábra: A korszerű lengőcsöves kijuttatóval szerelt hígtrágyaszállító pótkocsik a környezetkímélő kijuttatás eszközei

 

A tápanyag-visszapótlás másik területén a műtrágyázás vonatkozásában – a röpítőtárcsás műtrágyaszórók tekintetében – a kisebb táblaméreten és területeken alkalmazható egyszerűbb, kisebb szórásszélességű gépek mellett, a forgalmazók és gyártók felsorakoztatták a nagyobb táblaméretek, üzemméretek mellett gazdaságosan üzemeltethető elektronikával és fedélzeti komputerrel, GPS vezérléssel felszerelhető változatokat.

 

 

7. ábra: A szállítóeszköz választékát bővítheti az új fejlesztésű erdészeti rönkszállító pótkocsi

 

Ezen gépek többségénél a „Stop and Go”, a környezetkímélő, táblaszéli szórás és normál üzemmód egyaránt megvalósítható, de ezek mellett láthattunk középmélylazítókra, illetve tápkultivátorra épített műtrágyaszóró berendezéseket (8. ábra).

Ezekről a konstrukciókról, működésükről, üzemeltetésükről külön cikkben számolunk be.

 

 

8. ábra: Korszerű röpítő tárcsás műtrágyaszóró működését szemléltető modell

 

A vetési technológiában a kalászos gabonavető gépek közül a kis munkaszélességű, hagyományos, mechanikus vetőszerkezetű gépek mellett, a művelettakarékos technológiába illeszkedő magágykészítő géppel kombinált nagy munkaszélességű változatok is láthatók voltak.

A kukorica, napraforgó vetésére alkalmas szemenkéntvető gépek széles skálája került bemutatásra, természetesen korlátozottan a rendelkezésre álló hely miatt, a kisebb munkaszélességű, 6 soros változatok.

A vetőgépek működését a vetőelemek vonatkozásában több standon is működő metszetekkel, modellekkel szemléltették a kiállítók (9. ábra).

A szemenkéntvető gépek fejlesztésében is tapasztalhatjuk az elektronikai elemek egyre szélesebb körű terjedését.

A hagyományos járókerékről történő, a beállított állandó tőszámot biztosító dörzskerék, vagy lánchajtás mellett egye több típusnál alkalmazzák az elektronikusan vezérelhető, és beállítható paramétereket biztosító elektromotoros hajtásátvitelt.

 

 

9. ábra: Elektromos meghajtású szemenként vető gép vetőelemeinek működését szemléltető modell

 

A mezőgazdasági üzemek anyagmozgatási feladatainak ellátásában alkalmazott rakodógépek szinte minden konstrukcióváltozata szerepelt a kiállításon.

A kis helyigényű, csúszókerék kormányzású, az univerzálisan használható teleszkópgémes rakodók mellett, nagy típusválasztékban láthattunk a kisebb beruházás-igényű traktorra szerelt, de ugyanolyan magas műszaki színvonalú, és széles munkaeszköz-választékkal rendelkező homlokrakodó gépeket (10. ábra).

Kellemes tapasztalat volt, hogy a traktoros homlokrakodók és munkaeszközeik területén több hazai gépgyártó, a korábbiakban már megszokott magas színvonalú gyártmányaikkal voltak jelen.

 

 

10. ábra: A hazai fejlesztésű és gyártású gépek sorába számos konstrukció kiállításra került, így a KHR 95 traktorra szerelhető homlokrakodó is

 

Hazánkban a kalászos gabona és kukoricatermesztés betakarítási igénye határozza meg az arató-cséplőgéppark összetételét.

Éppen ezért az arató-cséplőgépeket forgalmazó cégek a gyártók európai piacon kapható legmodernebb típusait vonultatták fel.

Természetesen a kínálatban a gyártók kisebb teljesítményű, egyszerűbb konstrukciójú változatai is szerepelnek, a kiállításon azonban szinte mindenki a mezőgépgyártás csúcstechnológiáját képviselő típusát szerepeltette.

Örvendetes, hogy a kiállításon új konstrukciók és típusok is megjelentek, ez a díjazottak listáján is meglátszott.

Az arató-cséplőgépek különböző kultúrák betakarítására alkalmas vágóasztalokkal, adapterekkel kerültek bemutatásra.

A hazai mezőgépipart több hazai gyártó cég is képviselte, és önálló standon mutatták be termékeiket.

Újdonságnak és talán egyedülállónak számít a 76,2 cm sortávolságú, 16-soros, merev vázkeretű hazai gyártású csőtörő adapter (11. ábra).

A hazai gyártású, kifogástalan minőségű kukorica csőtörő- és napraforgó adapterek méltán szerepeltek a világszínvonalat képviselő arató-cséplőgépeken is a kiállításon.

 

11. ábra: A 16-soros, 76,2 cm sortávolságú adapterrel az egészen nagyteljesítményű arató-cséplőgépek is a csúcson járathatók

 

A napraforgó betakarító adapterek sorában különböző, eltérő felhasználói igényeket kielégítő konstrukciós megoldásokkal találkozhattunk.

A hazai gyártású, univerzálisan használható, megfelelő csatlakozókerettel valamennyi, a hazai gyakorlatban használható OROSSUN, vagy NAS, illetve PSM típusok rezgőtálcás, és az utóbbiak szárzúzós változatban kerültek bemutatásra (12. ábra).

Az ugyancsak hazai gyártású, elsősorban CLAAS arató-cséplőgépekre csatlakoztatható SUNSPEED 1275 75 cm-es sortávolságú, 12 soros gyűjtőtálcás konstrukció (13. ábra) és a hasonló konstrukciós megoldású a külföldről származó különböző felszereltségű ZAFFRANI típusú, szintén gyűjtőtálcás napraforgó betakarító adapterek bővítették a választékot (14. ábra).

Ezek a konstrukciók a betakarítás során a napraforgószárat elfektetik, csak a tányért vágják le.

Az így visszamaradt szármaradványok zúzására, kismértékű talajba keveréssel a Dolby, illetve a Dollbó késes szárzúzó hengerek alkalmasak.

 

 

12. ábra: A PSM típusú napraforgó adapterek rezgőtálcás kivitelben készülnek

 

 

13. ábra: A CLAAS SUNSPEED 1.275 gyűjtőtálcás adapterek elsősorban CLAAS arató-cséplőgépekre csatlakoztathatók

 

 

14. ábra: A ZAFFRANI típusú napraforgó adapterek szintén gyűjtő tálcás kivitelűek

A betakarító gépekhez kapcsolódó adapterek sorában kiemelkedett a – korábban már Magyar Termék Nagydíj elismerésben részesült – GR 450 nagy munkaszélességű rendfelszedő berendezés.

Szállítási helyzetben hidraulikus munkahengerekkel összecsukható kivitelben készül, összecsukott állapotban megfelel a KRESZ előírásoknak, munkahelyzetben pedig nagyban javíthatja a szecskázógépek tömegteljesítményének kihasználását.

A nagy munkaszélességű adapterrel az 500 LE feletti motorteljesítményű gépek leterhelése is biztosítható a renden lévő szálasanyag szecskázásban (15. ábra).

 

 

15. ábra: A hazai gyártású összecsukható vázkeretű rendfelszedő a nagyteljesítményű szecskázógépek kihasználását javíthatja

 

Szálastakarmány betakarítás gépei közül a megszokott kínálatot a szénakondicionálók és bálaakkumulátorok, vagyis bálarendező kocsik választéka bővítette.

Az állandó- és fixkamrás bálázók sorát is a hazai gyakorlatban kevésbé elterjedt típusok egészítették ki.

A szárítókat és telepi berendezéseket, tárolókat gyártó- és forgalmazó cégek a kisebb méretű, telepíthető berendezéseik kiállítása mellett, táblákon szemléltették a nagy térfogatú, nagy mennyiségű szemestermények tárolására alkalmas tároló berendezéseiket.

A különböző kialakítású, és mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár bálák) tüzelésére alkalmas kazánok iránt is jelentős érdeklődés volt tapasztalható.

A nagy integrátorok standjain is találkozhattunk – a piacra bevezetett és jól bevált termékek mellett – új típusokkal, eddig nem forgalmazott konstrukciókkal.

A hazai gépellátás választékát jól bővíthetik a bemutatott nagyteljesítményű magajáró szőlőápoló és -betakarító gépek (16. ábra).

 

 

16. ábra: A hazai gépválasztékot bővíthetik a nagyteljesítményű magajáró szőlőápoló- és betakarító gépek

 

Az állattenyésztés gépei közül a vontatott- és magajáró silómaróval felszerelt, vagy anélküli takarmánykeverő-kiosztók széles választékban szerepeltek a kiállításon.

Ezen gépek kisebb raktérfogatú, egyszerűbb szerkezetű változatai, a kevésbé tőkeerős, kis állatlétszámmal gazdálkodó üzemek gépei lehetnek, míg a számítógépes, GPS vezérlésű csúcstechnológiát alkalmazó berendezések a legmagasabb technológiai igényeket is kielégítik.

Minden tavasszal, mint pl. már az idei csapadékos időjárás következtében már most jelentkező belvízproblémákra jelenthetnek megoldást a kiállított átemelő szivattyúk, árokásó, alagcsövező berendezések, de ebből a szempontból nem szabad megfeledkezni a mély- vagy középmély lazítás kedvező hatásáról sem.

Az átemelő szivattyúk használatával a pillanatnyi belvíz okozta kárt háríthatjuk el közvetlenül.

A kiállított kisebb motorteljesítményű traktorokat igénylő árokhúzó gépek szintén ebből a szempontból jelenthetnek megoldást.

A nagy motorteljesítményű, nehéz univerzális traktorokhoz kapcsolódó, és a kiállításon szereplő talajmaros és mélylazítós alagcsőfektető gépek munkájának eredményeként viszont hosszútávon javítható a talaj vízelvezető képessége, vízgazdálkodása (17. ábra).

 

17. ábra: Az alagcsövező és drénező gépek a talajjavítás és a talajvízháztartás javítás hatékony eszközei

 

A nagy sikerű és nagy területen nagy gépválasztékot felsorakoztató, amellett sok érdekes szakmai programot bemutató rendezvényről – csak a teljesség igénye nélkül – lehet beszámolni.

Jelen beszámolónk is elsősorban a tájékoztatást és a résztvevő látogatók látnivalóinak újbóli felidézését, és a további gondolatébresztést szolgálja.