fbpx

Újabb lúdtelep állománya esett áldozatul a madárinfluenzának

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 25.

Ismét magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták Békés megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumának munkatársai. Most is egy tenyészlúdtelepen ütötte fel a fejét a betegség.

Víziszárnyas, láb
Megint lúdtelepen tarolt a madárinfluenza vírusa (Fotó: Pixabay)

Az érintett állományt felszámolják

A Békés megyei Nagykamarás településén található, mintegy 10.000 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek jelentkezése miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

A fertőzött telep körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

Egyre több a fertőzés

Eközben Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb madárinfluenza-kitörések következtében.

Valamennyi új eset arra figyelmezteti az állattartó gazdákat, hogy a járványügyi fegyelem továbbra sem lazítható, az előírásokat szigorúan be kell tartani.

A szabályokról, az új esetekről, valamint az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Az utóbbi időszak esetei:

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc