fbpx

Új funkciókkal bővült a bejelentő rendszer

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 15.

Számos új, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését szolgáló funkcióval gazdagodott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere – tájékoztat a hivatal weblapján.

Juh
Az állattartó telepeken az antibiotikum felhasználást jelenteni kell (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ismét használhatják az állatorvosok és meghatalmazottjaik

Számos új, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését szolgáló funkcióval gazdagodott a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere, amit pár napja ismét használhatnak az állattartó telepek állatorvosai és meghatalmazottjaik.

Többek között ezentúl a rendszer figyelmeztető üzenetet ad, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni, lehetővé vált a korábbi jelentések másolása, a meghatalmazottak pedig legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni.

Bár az EU-felé csak az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, azonban a felhasználók kérésére lehetővé vált a „nullás bevallás” rögzítése is. A telepek esetében a januárra vonatkozó jelentéseket – 15-e helyett – egész február végéig rögzíthetik az érintettek.

A fejlesztés második ütemének élesítik a nagykereskedők felületét

Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig nyújtanak be éves összegzést a nagykereskedők.

Esetükben a rendszer egyelőre zárt, a fejlesztés második ütemének élesítését követően tölthetik majd fel az előírt adatokat, melyről külön tájékoztatást kapnak.

Forrás: Nébih