fbpx

Uniós támogatás (AÖP), hatékonyabb növénytáplálás, a környezet védelme

Írta: - 2023 február 15.

A 2023-ban életbe lépett Közös Agrárpolitika keretében a Kormány kialakította az Agrár-ökológiai Programot (AÖP): a lehetőségek között szerepel a talajok tápanyagszolgáltató képességét javító tevékenységek fontos részét magába foglaló pont, mely talaj-, növénykondicionáló, valamint a talaj nitrogén megkötését segítő készítmény alkalmazását tartalmazza és 1 pont megítélésével jár. A fenti kategóriában egy kiemelkedően jó választás az Instinct™ inhibitor a Corteva palettájából.

Kukorica

Az Instinct™ készítmény típusa: talajkondicionáló készítmény, nitrogén stabilizátor

Nem véletlen a nitrogén kiemelése a fontos tápelemek közül, ugyanis a nitrogénpótlás során nagyon komoly veszteségek érhetik a kijuttatott hatóanyagmennyiséget.

Az Instinct™, mint N-megkötést segítő készítmény, a veszteségek csökkentésével a nitrogén ráfordítás megtérülését nagy mértékben javítja. A kultúrnövény táplálásának javítása magasabb hozamkilátásokat eredményez, ami további anyagi előnnyel járhat.

Az Instinct™ keverhető minden ammóniumot és karbamidot tartalmazó trágyával: UAN-oldat (bármilyen töménységű), hígtrágya, mészammon-salétrom, karbamid.

Instinct™ banner

Folyékony karbamid műtrágyához könnyen keverhető az Instinct™, így egy menetben alkalmazhatjuk az ezáltal kapott inhibitoros műtrágyát, amivel jelentős kibocsátás csökkentést lehet elérni, hozzájárulva az üvegházhatású gázok, mint például a dinitrogén-oxid (N2O) és az ammónia-emisszió csökkentéséhez.

Az Instinct™ hatékonyan képes lassítani a talajbaktériumok nitrogén átalakító tevékenységét, aminek eredményeként a talajban stabilan kötődni képes ammónium-nitrogén hosszabb ideig marad a gyökérzónában. A talajvizsgálatok eredményei is alátámasztják az Instinct™ növények számára felvehető tápanyag visszatartó hatását, melyet az alábbi kísérlet is szemléltet.

AZ INSTINCT™ KEZELÉS HATÁSÁRA LÉNYEGESEN NAGYOBB A TALAJ NITROGÉNTARTALMA

Instinct™ grafikon

Tápanyagpótlás: Nitrosol 250 liter/hektár 2021. április 20.

Az Instinct™ a Nitrosollal egyidejűleg kijuttatva, bedolgozva a talajba.

A talajmintavétel helye és időpontja: Pánd, 2021. július 21.

Az Instinct™ készítményről, a nitrogénmenedzsment technológiáról további információk érhetők el a Corteva weboldalán.

További információkért és a legújabb anyagokért látogasson el a corteva.hu-ra, illetve tekintse meg a cég Facebook oldalát, valamint YouTube videóit!

corteva