fbpx

Magyarország elkötelezett az Agenda 2030 végrehajtása iránt

Írta: - 2016 május 09.

A fenntartható fejlődési célokat, valamint az európai és közép-ázsiai mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre kifejtett hatásokat vitatták meg a FAO Európai Regionális Konferenciáján, Törökországban. Magyarországot Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte a tanácskozáson.

Az ENSZ 193 tagállama egyhangú döntéssel fogadta el tavaly szeptemberben a New Yorkban megrendezett Fenntartható Fejlődési Csúcson az új globális fenntartható fejlődési keretrendszert, amely a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul 2030-ig.

Magyarország elkötelezett az Agenda 2030 végrehajtása iránt- szögezte le Nagy István az európai és közép-ázsiai FAO tagországok részvételével tartott konferencián. Az élelmezésbiztonság, a táplálkozás és a fenntartható mezőgazdaság olyan területek, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a teljes fenntartható fejlődési célrendszer 2030-ig történő megvalósításában – húzta alá.

A miniszterhelyettes kiemelte hazánk élelmiszer veszteség és pazarlás csökkentésére vonatkozó jogi szabályozás tervezett átalakítását, valamint a tudatos fogyasztásra nevelést is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pazarlás a termelői piacok, a rövid ellátási lánc révén is csökkenthető. Ez javítja a vidéki foglalkoztatást, a mezőgazdasági kistermelők részére pedig tisztességes jövedelmet biztosít – tette hozzá. Olyan rendszerre van szükség, amelyben az egészséges, biztonságosan fogyasztható és jó minőségű élelmiszerek előállítói megfelelő jövedelemhez jutnak – hangsúlyozta Nagy István. A miniszterhelyettes José Graziano da Silva FAO főigazgatóval folytatott kétoldalú megbeszélést, amelyen megvitatták a FAO és Magyarország együttműködésének eredményeit és aktuális kérdéseit.

Hazánk a közelmúltban élelmiszerbiztonsági, halászati, ökológiai gazdálkodási, vízügyi, öntözési és vidékfejlesztési témában finanszírozott és szakmailag támogatott FAO fejlesztési projekteket. A 2008-ban elindított ösztöndíjas program során 2015 őszéig 230 ösztöndíjas közül eddig 160 fő szerezte meg az MSC diplomáját. A kedvezményezett országok listája évről-évre bővül. A hallgatók eddig 33 országból, köztük számos kelet-európai és közép-ázsiai országból érkeztek.

(FM Sajtóiroda)