fbpx

A szoptató kocák takarmányozása – legfontosabb tudnivalók

Írta: - 2023 április 20. -Hirdetés

A szoptató kocák takarmányának megfelelő összetétele és adagolása nemcsak a kocák, hanem a malacok kondícióját is befolyásolja. A kocák tartási körülményei szintén nagyon fontosak. Amennyiben ezek megfelelőek, az biztosítja a megfelelő takarmányfelvételt.

A szoptató kocák takarmányozása – mire kell figyelni?

A kocák tápanyagigénye a szoptatás alatt elsősorban a nevelt malacok számától függ. A 4 hetes szoptatás során 10 malacról 14 malacra történő növelés a koca által termelt tej összmennyiségének több mint 100 kg-os növekedését eredményezi. Ennek eredményeképpen a nagy almot nevelő kocáknál mindig katabolikus folyamatok érvényesülnek, és a test tartalékai mobilizálódnak. Ez a szoptató koca kondíciójának romlásához vezet.

Fontos, hogy ezeket a folyamatokat a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk. A szoptatás alatti súlycsökkenés nem haladhatja meg a 10%-ot, és a P2 pontnál a hátszalonna vastagsága nem haladhatja meg a 6 mm-t (a cél, hogy a csökkenés 2-3 mm-re korlátozódjon). A hatás elérése érdekében gondoskodni kell a szoptató kocák takarmányának összetételéről. Lényeges, hogy a takarmánykeverékben optimalizáljuk az energia-, fehérje- és aminosavszintet. Ezen kívül ügyelni kell a takarmányfelvétel maximalizálására.

koca, malacok

Mikor kell bevezetni a szoptató kocáknak szánt takarmányt?

A süldők kétféle forrásból származhatnak – saját előállításból vagy külső tenyészetből. Fontos, hogy ne feledjük, hogy mindegyikhez nemcsak konkrét előnyök, hanem számos kihívás is társulhat!

Belső tenyésztési program

A nagy termékenységű kocák takarmányozásában komoly jelentőséggel bír a fialásra való felkészülés időszaka és a szoptatás első napjai. Az intenzív termelésben gyakori, hogy a magas termékenységű kocákat közvetlenül a fialás előtt helyezik át a fiaztatóba. Általában az új tartási helyre való beköltözéssel együtt a takarmánykeveréket is megváltoztatják, és megkezdődik a napi takarmánybevitel csökkentése. Mindez hozzájárulhat az emésztési zavarok előfordulásához.

A szoptató kocák takarmányozását legalább 5-7 nappal a fialás tervezett időpontja előtt kell megkezdeni. Ugyanezen okból kifolyólag ajánlatos fenntartani a receptúra folytonosságát a vemhes- és szoptatókeverékek között. Ezeknek a tranzíciós keverékeknek megfelelő mennyiségű, erjeszthető frakciókban gazdag és magas vízfelvételű rostot kell tartalmazniuk. A kocák ilyen módon történő etetésének célja a fialáshoz szükséges, hosszú ideig rendelkezésre álló energia, a könnyen felszívódó víz biztosítása és a székrekedés megelőzése.

Abban az esetben, ha ilyen keveréket használnak már a fialás körüli időszakban, gyakran megfigyelhető a fialási idő csökkenése, a kevesebb halva született malac és a gyorsabb növekedés a koca kolosztrumjának magasabb zsírtartalma miatt. Érdemes a szoptató kocák takarmányához nitrogén-oxid-forrásokat adni, ami hozzájárul a halva született malacok számának csökkenéséhez, miközben növeli a megszületett malacok életképességét.

Hiba a többnapos takarmánymegvonás alkalmazása, ha a fialás az esedékesség után történik. Tanulmányok szerint, ha a koca utolsó etetése és a fialás megkezdődése közötti időintervallum meghaladja a kilenc órát, a fialás ideje meghosszabbodik. Ezért javasoljuk, hogy a kocákat a fialás körüli időszakban legalább naponta kétszer etessük, hogy az utolsó etetés és a fialás kezdete közötti időt a lehető legkisebbre csökkentsük.

A fialást követően javasoljuk, hogy a koca etetésével párhuzamosan fokozatosan növelje a takarmánya adagját. A teljes adagot az ellést követő 10-14. nap körül kell elérni – ekkor éri el a koca a szoptatás csúcspontját. Az ajánlott takarmányadag egy szoptató koca számára kb. 2,0-2,2 kg + 0,5 kg keverék minden egyes megellett malacra, pl.: 13 kismalac x 0,5 kg + 2,1 kg = 8,6 kg takarmány kocánként naponta.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szoptató kocák takarmányozásának célja a maximális tejhozam elérése, ami a malacok magas súlygyarapodásában nyilvánul meg. Ugyanakkor el kell kerülni a koca egészségének megterhelését, amelynek állapota meghatározza a következő ivarzás bekövetkeztét, az ovuláció intenzitását, a termékenyítés hatékonyságát és a nagyszámú embrió beágyazódását. A szoptatás alatti végleges napi adagnak a koca takarmányfelvételi hajlandóságától kell függenie.

A szoptató kocák takarmányozása – mit nem szabad elfelejteni?

A szoptató kocák magas szintű takarmányfelvételének eléréséhez a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  1. A takarmányfelvételt serkentő alapvető és legolcsóbb táplálkozási tényező az elfogyasztott víz mennyisége. A fiaztatóba történő áttelepítés előtt érdemes minden kutrica itatóiban ellenőrizni a víz áramlását. Az áramlásnak legalább 1,5 liter/percnek, ideális esetben 2,0 liter/percnek kell lennie.A kocának 10 vagy több liter vízre van szüksége 100 kg testtömegenként. A nagyobb almok nevelésével nő a vízigény, különösen hőstresszes körülmények között, a hőmérséklet 20 °C-ról 30 °C-ra történő emelkedésével a vízfelvétel megduplázódik. A nagy termékenységű kocák napi vízszükséglete meleg időben akár 35 liter is lehet. Érdemes megjegyezni, hogy a kocák nem megfelelő vízellátása akár 30%-kal is csökkentheti a takarmányfelvételt. Fontos a kiemelkedő vízminőség biztosítása, valamint a vízellátó rendszerek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése.
  2. A szoptató kocák takarmányát nagy tisztaság, emészthetőség és ízletesség kell, hogy jellemezze. A kocák különösen érzékenyek a mikotoxinok által okozott takarmányszennyezésre, és a takarmányfelvétel mikotoxinok miatti csökkenése akár 25% is lehet. Emiatt is szükséges a silók rendszeres tisztítása.
  3. Az etetőket minden etetés előtt és fél órával azokat követően ki kell tisztítani. A kocák nem esznek poshadt és penészes takarmányt, még akkor sem, ha az egy réteg friss takarmány alatt van.
  4. A kocáknak naponta legalább háromszor fel kell állniuk – minél többet állnak, annál többet esznek. Ez segít a kezelésre szoruló példányok azonosításában is.
  5. A takarmányt naponta legalább háromszor (optimálisan napi 4-5 alkalommal) biztosítani.
  6. A hőstressz időszakában célszerű a koca etetési gyakoriságát három-négy etetésre növelni, etetésenként legfeljebb 2,5 kg-os adagokkal. Az egyszeri takarmányadag csökkentése a metabolikus hőtermelés minimalizálását szolgálja. Az etetést a leghűvösebb napszakban kell végezni, azaz kora reggel, késő délután és este, és lehetőleg éjszaka. Éjszakai etetéskor fontos, hogy ne felejtsük el felkapcsolni a villanyt, lehetőleg több órára, hogy biztosítsuk a takarmány- és vízfelvételt.
  7. Fontos, hogy a lehető legjobb hőmérsékletet és páratartalmat tartsuk fenn: az optimális hőmérséklet az ólban 18 °C. A hőmérséklet 1 °C-os emelkedése a takarmányfelvétel napi 150 g-os csökkenését eredményezi. 29 °C-on a takarmányfelvétel akár a felére is lecsökkenhet.
  8. Gondoskodni kell a takarmány megfelelő elosztásáról. Szükség esetén folyékony takarmányt kell bevezetni, ami a koca takarmányfelvételének 12-15%-os növekedését eredményezi.
  9. Célszerű minden koca napi takarmányfelvételét feljegyezni. Ez lehetővé teszi, hogy az adagokat a tényleges bevitelhez igazítsa. Egyes kocák egy-két napig csökkentik a takarmányfelvételt, majd másnap ismét növelik azt, ami normális viselkedés. Azok a kocák, amelyek jelentősen csökkentik a takarmányfelvételt, vagy több egymást követő napon keresztül kevesebb takarmányt vesznek fel, általában betegek vagy sántaságban szenvednek.

Az iránymutatásoknak megfelelő takarmányozási program végrehajtása segít az állatok jó kondíciójának biztosításában, megkönnyíti az állatok egészségének nyomon követését és növeli a takarmányfelvételt. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a malacok megfelelő fejlődésében kulcsszerepet játszik a szoptató kocák optimális összetételű és megfelelő adagolású takarmánykeverékkel történő etetése is.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu