fbpx

Az agártermékek drágulási üteme lassabb

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 20.

Tovább emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak, de a drágulás üteme 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál és 34,0 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61,0 százalékos tetőzéséhez képest – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissített adataiból.

Birkatelep
Az élőállatok felvásárlási ára a visszakorrigálás után 55,6 százalékos éves emelkedést mutat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Februárban 27,0 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban

Az év második hónapjában a növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál és 36,5 százalékponttal fékeződött le a tavaly júliusi csúcshoz képest.

Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpont lefékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6 százalékos éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál.

A növényi termékek árának februári alakulása változatosan alakult

A burgonya és a gyümölcsök áremelkedése 7,7, illetve 9,4 százalékponttal élénkebb volt a januárinál, addig a gabonafélék áremelkedése 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest.

Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3, a gyümölcsöké átlagosan 19,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A gabonaárak februári 22,3 százalékos éves emelkedése 60,0 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2 százalékkal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál.

A Központi Statisztikai Hivatal a magyar mezőgazdaság teljesítményének mérését szolgáló adatok, jelentések a hivatal honlapjának aloldalán megtalálhatók.

Forrás: MTI