fbpx

Új megoldás a napraforgó állományszárítására

Írta: - 2022 augusztus 17. -Hirdetés

A tervezhető napraforgóbetakarítás fontos technológiai eleme az állományszárítás. Az évtizedek óta használt készítmények engedélyokiratait azonban sorra visszavonják, így a hazánkban szinte kihagyhatatlan kezelést új alapokra kell helyezni.

Az FMC-Agro 2021-től új megoldást ajánl a gazdálkodók számára az Aurora® 40 WG gyomirtó szer deszikkálásban való engedélyeztetésével, mely 2022-ban is elérhető. Hatóanyaga, a karfentrazon-etil markáns perzselőhatást biztosít, amely alkalmassá teszi az állományszárításra. Hatásmódja kíméletes, amely a tápanyagok kaszatba való beépülését hosszabb időn át teszi lehetővé, biztosítva ezzel a nagyobb termésmennyiség és magasabb olajtartalom elérését.

A 2020-as szajoli átfogó vizsgálatban az Aurora® 225 g/ha + Trend® 90 0,1% 14 nappal a kezelés után hasonló szintre csökkentette az állomány nedvességszintjét (6,53%), mint a standard diquat-dibromid 2 l/ha-os dózisa (6,39%). Másik fontos eredmény, hogy az Aurora® 40 WG kíméletesebb, lassabb vízleadást és állományszárítást eredményezett. Ezen időszak alatt több olaj- és tápanyagtartalom beépülését tudta biztosítani. Az FMC technológia 47,48%-os, a standard technológiánál közel 10%-kal magasabb olajtartalmat eredményezett.

Kaszat-nedvességtartalom és -olajtartalom (%) alakulása (SGS Hungária Kft. vizsgálata, Szajol-Szolnok, 2020)

Az Aurora® 40 WG felhasználható étkezési és takarmányozási célú napraforgóban betakarítás előtti állományszárításra. A dózis meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy a napraforgóállomány milyen zöldtömeggel rendelkezik a betakarítás időszakában, valamint kétszikű gyomnövényekkel erősen fertőzött-e a terület. Mindezek figyelembevételével 225-300 g/ha dózisban földi géppel (hidas traktorral) történhet a kijuttatás. A kezelés hatékonyságának egyik legfontosabb kulcsa a minimum 300 literes lémennyiség hektáronként! A készítmény felhasználható szükséghelyzeti engedéllyel 2022. augusztus 15. és szeptember 30. között. Kijuttatását a tervezett betakarítás előtt három héttel kell elvégezni, azonban a kezelést követő 14 nap múlva a kezelt állomány már betakarítható állapotú lehet.

250 g/ha Aurora® 40 WG + Trend® 90 0,1% technológiával kezelt napraforgó 21 nappal kezelés után (Kökény, Baranya megye, 2021.09.24.). A kezelés hatékonyságának egyik legfontosabb kulcsa a 300 l/hektáros lémennyiség!

A jobb fedettség és hatás érdekében a permetlében minden esetben ajánlott a Trend® 90 permetező-segédanyag használata. A készítménnyel végzett állományszárítás ütemezhetővé teszi a betakarítást, csökkenti a kaszatok nedvességtartalmát, és mérsékli a betakarítási veszteséget.

Az FMC-Agro technológiai ajánlata napraforgótermesztőknek állományszárításra az Aurora® SUN, amelynek tartalma 5×100 g Aurora® 40 WG, valamint 1 liter Trend® 90. Ezt az újszerű technológiát nem fenyegeti veszély, a hatóanyag az EU által támogatott, hosszabb távon is a rendelkezésünkre áll, ezért a tapasztalatszerzés érdekében érdemes a kipróbálni!

Tudjon meg még többet szakértőinktől a lenti videóból!

Tóth Máté
FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Fmc