fbpx

Több mint 80 ezer baromfi esett áldozatul a járványnak

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 16.

Pár nap alatt két madárinfluenzás telepet is azonosítottak a holland hatóságok: egy tojástermelő farm ötezer tojótyúkját ölték le, majd egy 76 ezres állományú baromfitelepen kellett a selejtezést elrendelni.

baromfi
Több telep állománya is áldozatul esett a madárinfluenzának (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A holland tojástermelés szívében robbant be a járvány

A közép-kelet-hollandiai Gelderland tartomány Lunteren nevű településén észlelt madárinfluenza-fertőzés miatt az értinett gazdaság 10 kilométeres körzetében található 235 baromfitartó gazdaság állományát is vizsgálják. A fertőzött telep közvetlen közelében található hét másik gazdaság baromfiállományát is megsemmisítették a továbbterjedés megakadályozása érdekében. A térség a tojástermelés egyik központja Hollandiában.

Hans Staghouwer, a holland mezőgazdasági miniszter „rendkívül aggasztónak” nevezte a helyzetet, megítélése szerint a fertőzés baromfitartók tucatjára negatív hatással lesz.

Hollandiában mintegy 1700 baromfitelep működik

A zeelandi Schore-ban található nagylétszámú állattartótelepen közel 76 000 tyúk pusztult el madárinfluenza miatt. Ebben a körzetben egyelőre más gazdaságot nem érint a selejtezés, de Schore 10 kilométeres körzetében megtiltották a baromfik, tojások és trágya mozgatását az ellenőrzések idejére.

A járvány tavaly októberi kitörése óta eddig több mint 3,5 millió szárnyast öltek meg, és a betegséget 54 gazdaságban azonosították. Hollandiában mintegy 1700 baromfitelep működik, amelyek fele tojást termel.

Itthon jók vagyunk

Magyarország visszamenőleges hatállyal, 2022. július 27-től visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.

A madárinfluenza betegség megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket.

A járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: DutchNews és Nébih