fbpx

A kedvező besorolás: madárinfluenzától mentes

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 11.

Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint visszamenőleges hatállyal, július 27-től. A járványügyi helyzet jelenlegi, kedvező alakulására hivatkozva az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését.

Szárnyas
Már nem kell zártan tartani a baromfikat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kereskedelmi korlátozások feloldása

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH megerősítette weboldalán, a kedvező besorolás visszamenőleg, július 27-től érvényes.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok illetékes hatóságait a kedvező besorolásról az importkorlátozások feloldása érdekében. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A zárva tartás kötelezettségének feloldása

2022. augusztus 10-én megjelent az országos főállatorvos legújabb határozata is, hogy visszavonta azon intézkedését, mely szerint Magyarország madárinfluenza szempontjából magas kockázatú területein kötelező zártan tartani a baromfikat. A könnyítésre a járványhelyzet kedvező alakulásnak köszönhetően kerülhetett sor, ugyanis a Nébih laboratóriuma 2022. június 9-e óta nem mutatott ki újabb fertőzést sem házi, sem vadon élő, sem pedig fogságban tartott madarakban.

A madárinfluenza betegség újbóli megjelenésének elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket. Ennek értelmében továbbra is országszerte érvényesek a fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetést és itatást előíró rendelkezések. A takarmányt és alomanyagot zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá a vadmadarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: Nébih