fbpx

Még nem tudni mit, de beszél a paradicsom. Is!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 12.

Közös földben, ha nem szigeteli el a gyökereket légrés, akkor a paradicsomok aktív jelcserét folytatnak. Ha egyszer megfejtik a „szöveget” is, akkor földrengés jön el a növénytermesztésben.

 

Mondja a micélium

Nem, ez most nem a méltán világhírű Avatar cím tudományos-fantasztikus film következő részének előzetese, hanem egy kísérletekkel bizonyított tény: a növények egyértelműen kommunikálnak egymással. Az Avatarban is elhangzik az, amit nemrég egy brit ökológus is visszaigazolt: a fák a földfelszín alatt egy hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonalakon (micélium) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ez a hálózat rendkívül sűrű, és néha több száz kilométernyi távolságba is elérhet. A felfedezést Az intelligens fák című új, tudományos kisfilm is bemutatta. Elhangzik benne az is, hogy az erdő elképesztően bonyolult földalatti kommunikációs-kapcsolati hálózatot alakít ki, amiben a fák kapcsolódjanak és információkat adnak át egymásnak.

 

Differenciál a faiskola

Egy másik tudományos felfedezés hasonló kapcsolatot mutatott ki a paradicsomnövények között. A lábunk alatt lévő talajban eleven élet van, és az elektromos jelek továbbítódnak az egyik növényről a másikra – állítja Dr. Jurij Shtessel, az Alabama Egyetem és Dr. Alexander Volkov, az Oakwood Egyetem biokémiai professzora. A két tudós módszere a matematikai modellezés közönséges és parciális differenciálegyenletein alapult. Shtessel szerint a matematikai modellezés azért nagyszerű eszköz tanulmányozott folyamatok leírására, mert így egy számítógép is elég ahhoz, amit egyébként csak drága és hosszadalmas kísérletek során tudnának tisztázni – írta az egyik hazai tudománynépszerűsítő honlap, utalva rá, hogy e modelleket a sejtek közötti és a sejten belüli elektronikus kommunikáció előrejelzésére használják. A növények közti kommunikáció „útjában” állnak a gyökerek közti légrések, ám ezek eltávolításakor, ez az akadály elhárul.

 

Növényvédelem: elképesztő kilátások

Az persze még mindig kérdés, hogy a növények közti kommunikációnak mi az eszmei, a kognitív tartalma – azaz rejtély, hogy akár a fák, akár a zöldségnövények milyen tartalmú üzeneteket közvetítenek egymáshoz. A kutatások kilátásai ugyanakkor máris igen messzire vezetnek. Miután a növénytermesztés, a növényvédelem egyre inkább fókuszál az élőlény egyedi igényeire és a kémiai hatóanyagok körének szűkítésére, ezért a még szorosabb hozzáférés a növény élettanához óriási lehetőségekkel kecsegtet.