fbpx

Bayer Légyott a Somló-hegyen!

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 24.

 

Matyasovszki István, a Bayer marketing és fejlesztési igazgatójának megnyitója után négy szekcióba csoportosulva valós életkörülmények között, egy szakmai bemutatón vehettek részt a meghívottak.

A szőlő növényvédelmétől, a művelésén át a kész bor megkóstolásáig teljes átfogó programot állított fel a Bayer.

 

 

 

Az első két parcellánál Gáspár Gergely, a Bayer kertészeti kultúrákért felelős területi képviselője a szőlőperonoszpóra és a lisztharmat problémáira hívta fel a figyelmet technológiai ismertetésében.

Szerencsés volt az idei évjárat, hiszen a Somlói borvidéket és az ország egyéb szőlős területeit is elkerülte a peronoszpóra, viszont a lisztharmat idén is felütötte fejét az ültetvényeken.

A konklúziót levonva mindenképp érdemes egy ilyen kevésbé problémás évben is kellő figyelmet fordítani a szőlőnk védelmére.

Az első két méterben takart kontroll igazolta a Bayer sikeres védelmét, itt ugyanis a lombon és a fürtön is lényegesen nagyobb mértékben volt megtalálható a lisztharmat.

Az eredmény önmagáért beszélt.

A 150 éves Bayer Csoport szlogenje szerint sikerük kulcsa az innováció és a változás, ezt támasztotta alá Kleofász Mátyás is, a harmadik parcellánál.

A Bayer az adott kultúrában a teljes technológia megoldásra törekszik, rengeteg euromilliót költenek a növényvédőszer-kutatás területére, mely mindennek az alapja.

A kertészeti kultúrákért felelős területi képviselő megköszönte a kitartó együttműködést a lelkes híveiknek, mivel gazdaságilag ők is támogatják, hogy még több innovációs megoldást tudjanak a jövőben is kínálni partnereiknek.

A végső cél a biztonság és a hatékonyság, 2014-ben a Bayer ezt a LUNA* szercsalád bevezetésével erősíti, ami tökéletes megoldást jelent a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen.

Természetesen a jól bevált megbízható termékeik mellett ajánlják javasolni.

Kiemelte a közkedvelt és megbízható Teldor hatékonyságát, melyet időben, megelőző jelleggel kell kijuttatni, így a gomba nem jut be a bogyó belsejébe.

„Kell-e augusztus végén illetve szeptember elején védekezni a lisztharmat ellen?” – kérdezte végezetül Kleofász Mátyás.

„A válaszom igen, hiszen ezzel a jövő évi termésünket óvjuk meg az áttelelő lisztharmatokkal szemben.”

 

 

 

2014 a Luna éve

Lovász Csaba menedzsernek jutott a megtisztelő feladat, hogy a Bayer új széles spektrumú gombaölő szer hatóanyagát részletesen ismertesse.

Ha minden a terv szerint halad, két újdonság is a gazdálkodók segítségére lesz a jövőben az egyik a Luna 500SC, a másik pedig a Luna Experience 400 SC névvel kerül piacra.

Európa szerte óriási az érdeklődés ezekre az újdonságokra, ami elsősorban a fluopiram hatóanyagnak köszönhető, mely a Bayer csapata által felfedezett piridinil-etil-benzamid csoport zászlósa.

Ez egy új fungicid gombaölő-szer hatóanyag csoport.

Fontos kiemelni, hogy a fluopiram különbözik a jelenleg ismert SDHI (Hetedik csoport) fungicidektől, mert teljesen másképpen viselkedik.

Nagyobb flexibilitás és egyedi aktivitási spektrum jellemzi ezt a molekulát, ami a rezisztenciánál is más mintát jelent.

Rugalmas térhálójának eredményeként, a Luna két nagyságrenddel magasabb kapcsolódási pontot tud létrehozni a kórokozó gombák rendszerén.

Ezáltal sokkal hatékonyabban képes működni, mint az egyéb hatásmechanizmusú készítmények.

A Luna 500 SC hatóanyag spektrumában olyan fitopatogén gombák tartoznak, mint a különböző lisztharmat fajok és a szürkepenész, a monília fajok, a sclerotinia fajok és a varasodás.

 

A fluropiram készítmények a gyümölcs- és szőlőtermesztésben is megújulást jelentenek.

Az önálló hatóanyagú Luna 500 SC mellett a 2015-ben megjelenő Luna Experience 400 SC már egy kombinált készítmény lesz.

Az egyik talán legsikeresebbnek mondható triazol hatóanyagának a tebukonozolnak a kombinációja egy újdonságnak számító hatóanyaggal, a fluopirammal, így a siker garantált.

A szőlőlisztharmattal szemben szinte biztos, hogy a Falcon kivívott hírnevével vetekedni fog.

Ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy a Luna Experience 400 SC virágzáskori időszakban kijuttatva a Botrytis cinerea nevű gombával szemben is hatással bír.

A tartalmas kémiaóra után egy már sokkal lazább hangulatú programrész következett, kihirdették a X. Bayer Borverseny eredményeit.

Több mint 200 borminta mérhette össze íz harmóniáját, és versenghetett öt kategóriában az előkelő helyezésért.

A Száraz fehérbor kategória győztese a Veress Pincészet 2011 évjáratú Olaszrizlingje. Vörösboroknál a KRF Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2009 évjáratú Egri Cabernet bora diadalmaskodott.

A Rozé borkategóriát a soltvadkerti Frittmann Borászat 2012-es Kékfrankosa nyerte.

A Hudácskó Pincészet Tokaji Furmintja (2011) az édes fehérborok királya lett.

Végezetül, de nem utolsó sorban a Tokaji borkülönlegességek győztesének idén a Vino Bt. 2007 évjáratú Tokaji 6 puttonyos aszúját választotta a zsűri.

A Bayer Légyott Somló-hegyi megállójáról mindenképp az összetettség és a tökéletes szervezettség érzésével, illetve egy-két üveg Juhfark borral távozhattak a meghívottak.

Ha még valakinek maradt ideje egy kicsit megállni a Somló-hegy oldalában, joggal érezhette a szemkápráztató szőlős ültetvények között, hogy valóban „pár lépés a mennyország”.

*engedélyezés alatt

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.