fbpx

60 évesen is sikeres a martonvásári hibridkukorica

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 24.
Az elmúlt évtizedekben a Marton Genetics fejlődése töretlenül folytatódott. Az utóbbi években történt nemesítései figyelemre méltóak és nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítenek a vetélytársakkal szemben.
Dr. Pap Endre nevéhez fűződő 60 évvel ezelőtti áttörés további sikereiről és fellendüléséről Dr. Marton L. Csaba tartott előadást.
A nemesítés mellett Martonvásáron dolgozták ki elsőként a hibridkukorica vetőmagtermesztés szántóföldi technológiáját és vetőmagüzemi feldolgozását.
Így pár év alatt a martonvásári hibridek szinte az ország teljes kukorica vetésterületét meghódították.

A siker évtizedei után a kihívás következett

Az erősödő nemzetközi konkurencia mellett az új évezred szélsőséges időjárása új megoldásokat sürgetett a hibridek fejlesztésében.
Hol az aszály, hol az árvíz okoz óriási problémákat.
Az extrém időjárás folyamatos agrotechnikai fejlesztésre készteti a martonvásári kutatókat, hogy a növényállomány a lehető legkisebb kárt szenvedje el a stresszhelyzetben.
Legfontosabb céljuk, hogy jó alkalmazkodóképességgel rendelkező és kedvezőtlen évjáratokban is átlag feletti terméshozamot garantáló hibrideket nemesítsenek a piacra.
Ezek mellett természetesen további tulajdonságok javítására is törekedtek, mint az erősebb szár és a gyorsabb vízleadó képesség.

Újdonságokra hangolva

A legújabb martonvásári nemesítések többsége a FAO 300 éréscsoportot gazdagítják, ennek oka, hogy a hazai talaj- és időjárási viszonyok leginkább ennek a tenyészidő-csoportnak kedveznek.
2013-ban debütált a Nutrisil nevű leveles, vagyis „Leafy” silókukorica hibrid, mely a hagyományos hibridekhez képest több levelet hoz a cső felett.
Egyes kukoricák természetesen hordozzák az „LFY” gént, mely jelenlétében megnő a cső feletti levelek száma, (stabilan 9-10, de nagyon kedvező körülmények között ennél több) így a fotoszintetizáló felület akár a duplájára nőhet.
A megnövekedett levélfelület eredményeképpen nagyobb terméshozammal számolhatunk.
A nagyobb levélarány a szilázsminőség javulásához vezet, mely fontos szempont a takarmányozás folyamatában.
A FAO 230-as csoportban idén az MV Marusya debütált, ami olyan helyeken is lehetővé teszi a termesztést, ahol a FAO 200-asok már későinek bizonyulnak.
Illetve ahol a belvíz vagy árvíz nehezítette a kukorica optimális időbeni elvetését.
Az Agrártudományi Központ tudományos főmunkatársa Dr. Árendás Tamás részletesen bemutatta, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a fajtaválasztáson túl.
Amelyekkel a csapadékhiányt, vagy éppen a túlzott nedvességet ellensúlyozni tudják a gazdák.
Kitért az optimális hektáronkénti növényszám, a víz- és tápanyag-gazdálkodás, valamint a gyomirtási technológia jelentőségére a magasabb terméseredmények érdekében.
Dr. Oross Dénes a martonvásári hibridkukoricákat forgalmazó Bázismag Kft. vezetője a hazai időjárási- és talajviszonyokra szabott magas terméseredményeket produkáló Marton Genetics szemes- és silókukoricáit ismertette részletesen.
Kiemelte az MV 255, MV 343, MV 350 és az MV Koppány népszerű hibrideket.
A prémium kategóriában bemutatta a Kamariát, Mikoltot, Estillát, valamint a silókukorica termelők egyik nagy kedvencét a Silokinget, mely a Marton Genetics portfóliójának első „Leafy” hibridje volt.
Évek óta kiemelkedő üzemi teljesítményével piacvezető pozíciót vívott ki magának.
Intenzív tápanyagellátás és csapadékviszonyok mellett magas termésekre képes.
A 2012-es aszályos évben is 45-55 t/ha szilázsalapanyagot adott üzemi termesztésben.
A növényállomány magas, kiegyenlített, erős szárán termetes csövet fejleszt, szemtermése is figyelemre méltó.
Az elmélet után a résztvevők ellátogattak a fajtasorok bemutatójához, ahol a Marton Genetics legújabb államilag elismert hibridjeit élőben is megtekinthették.
A szakmai nap végeztével a meghívottak a Brunszvik kastély festői környezetében együtt ebédelhettek a martonvásári szakértőkkel, akikkel kötetlenebb formában eszmecserét folytathattak a kukoricatermesztésről.
A Bázismag Kft. munkatársai felhívták a termelők figyelmét, hogy a rendezvényen kívül is bármikor a rendelkezésükre állnak, és készségesen segítik őket a hibridkukorica kiválasztásától a termesztésben felmerülő egyéb problémájukig.