ÉLET KÖLTÖZÖTT A TALAJBA

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 30.

Meghatározó növényeik a kalászosok – őszi árpa ás őszi búza –‚ a kukorica, a napraforgó és a repce, melyeket részben réti, részben réti agyagos talajon termesztenek. Tápanyaggazdálkodásuk az összetett jelzővel illethető. Évente 15-20 hektárra juttatnak ki szerves trágyát, ásványi alaptrágyát ősszel csak az őszi búza és az őszi káposztarepce kap.

A búza alá 200 kg kerül az úgynevezett 3 × 15-ös műtrágyából, míg a káposztarepce alá speciális, nagyobb kéntartalmú műtrágyát szórnak ki.

Az őszi árpát tavasszal fejtrágyázzák hektáronkénti 80 kilogramm nitrogén hatóanyaggal, az őszi búza és az őszi káposztarepce alá a tápanyagból 100–100 kg kerül.

A napraforgó 85 kg, míg a kukorica 110 kg hatóanyagnak megfelelő nitrogént kap.

A tápanyag-utánpótlás fontos elemeként a Phylazonitot a kapások alá a vetéssel egy menetben, a magcsatornába juttatják ki.

Kukorica és napraforgó alá hektáronként 15 litert adagolnak, miközben a műtrágya vagy szinten marad, vagy csökkentik a belőle kijuttatott mennyiséget.

Rezes Gábor tapasztalatai szerint a készítmény hatására stabilizálódott a növények hozama – a napraforgó átlagos termésszintje például a korábbi 2,5 tonnás hektáronkénti hozamról magabiztosan 3 tonna fölé emelkedett –‚ s már a kisebb-nagyobb aszályok sem okoznak termésingadozást.

Az elmúlt 5 év eredményeit tekintve elmondható, hogy nemcsak a termelés színvonalát stabilizálták, de hozamszintekben is előreléptek, és az egyes évjáratok közötti különbség is csökkent.

Ráadásul a Phylazonit kijuttatása roppant egyszerű: az erőgépre szerelt elektromos szivattyú ebben tökéletes „partner”.

 

 

A Phylazonit fontos felhasználási módja emellett, amikor tarlókezelésre alkalmazzák.

Korábban csak a nyári betakarítású növények (őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce) aratása után juttattak ki hektáronként 15 liter cellulózbontó baktériumos Phylazonitot, de az eredmények láttán a jövőben ezt a technológiát alkalmazzák majd a kukorica és a napraforgó aratása után is.

A terméket a tárcsázással egy menetben, a munkagépre felszerelt szórókeret segítségével juttatják ki.

Szintén tapasztalati eredmény bizonyítja a Phylazonit jótékony hatását: a Rezes család tavaly felárat kapott a Bunge-tól a napraforgóra az olajtartalom miatt, az őszi káposztarepcénél pedig a 120 ezer forintos alapár mellett még 10 ezer forintos olajprémiumot is kaptak.

 

 

 

 

 

 

A farm vezetője, Rezes Gábor szerint „ha rendszeresen alkalmazza valaki a Phylazonitot, akkor a nitrogén-műtrágyázásnál csökkenteni lehet az adagokat.

Nagyon fontos, hogy kedvező irányba változtatja meg a talaj életét, hatására javul a talajszerkezet is.”