fbpx

Nemesítési célok, időjárási és környezeti kihívások

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 13.

Ezúttal online tartotta meg szezonnyitó konferenciáját a Corteva Agriscience™

A szezonnyitó, ötalkalmas rendezvénysorozaton a napraforgó, a kukorica, a repce, a kalászosok és kertészeti kultúrák termesztéstechnológiai tudnivalóit mutatták be a Corteva szakemberei, kultúránként más-más megközelítésben.

nő, kéz, telefon, kukorica

Új hibridek, bővülő herbicidkínálat – fókuszban a napraforgó

A Pioneer® napraforgóhibridek többéves múlttal rendelkeznek az Express®-toleráns szegmensben, ezúttal a Corteva nemesítői a Clearfield® Plus technológiába illeszkedő két linolsavas hibriddel, a P64LP170-es és a P64LP180-as napraforgóval jelentkeztek, melyeket Sólyom János, a Corteva vetőmag-termékmenedzsere mutatta be az online konferencia első napján.

Dr. Zalai Mihály, a MATE Növényvédelmi Intézetének egyetemi docense a napraforgó gyomnövényeire és az állomány gyommentesen tartására hívta fel a figyelmünket, míg Pirgi Zoltán területi képviselő a parlagfű-mentesítés megoldásaként ajánlotta a Viballa*-t, ami a parlagfű mellett kiváló hatékonysággal rendelkezik a fehér libatop, a selyemmályva és a vadkender ellen is. A napraforgó gombabetegségeit és a védekezés lehetőségeit Varga Andráskísérletvezető mutatta be, a betegségek terméscsökkentő hatásának kiküszöbölésére pedig Kosztrub Ádám területi képviselő az Optimo® Care gombaölő szert ajánlotta.

A Fókuszban a napraforgó előadás teljes terjedelmében itt visszanézhető.

A vízellátás és a nitrogén szerepe – fókuszban a kukorica

A kukoricahibridek vízgazdálkodását a gyökérnövekedés és a vízfelhasználás képessége a teljes tenyészidőszak során befolyásolja, ezt Grózinger Szabolcs, míg az aszálynak és a hőstressznek a kukoricára gyakorolt hatását Zoltán Gábor fejlesztőmérnök ismertette a konferenciasorozat második eseményén.

A Pioneer® kukoricaportfóliót Sólyom János vetőmag-termékmenedzser mutatta be, kihangsúlyozva az időjárási és környezeti kihívásokra reagáló stressztűrő hibridek előnyeit és azok nitrogénhasznosulását. A nitrogén létfontosságú szerepét Dr. Juhos Katalin is megerősítette, a MATE professzora a növénytáplálás, azon belül a nitrogénpótlás összefüggéseit részletezte előadásában. A nitrogénpótlás veszteségeinek csökkentésére Marcin Dzikowski regionális fejlesztési vezető előadásában bemutatta és nemzetközi eredményekkel illusztrálta az Optinyte technológiát. Bálint Sándor termékmenedzser a technológia új generációs Instinct™ készítményét ismertette hazai eredményeken keresztül, a gyakorlat korábbi tapasztalatait pedig Kulcsár Dániel az Öko-Agrár Kft.-től, Rákóczi András a Tedej Zrt.-től, Fábián Gábor pedig az Inter-Agrárium Kft.-től osztotta meg a nézőkkel.

A napraforgót és kukoricát veszélyeztető legfontosabb talajlakó kártevők pontos megismerésében Dr. Vörös Géza agrozoológus segítette a hallgatóságot, megoldásként pedig Bálint Sándor termékmenedzser mutatta be a Teflix talajfertőtlenítő granulátumot.

A kukorica gyomirtását a kezelés időzítése, az adott tábla gyomösszetétele és a régió csapadékviszonyai határozzák meg leginkább, erről Molnár Ferenc gyombiológus beszélt előadásában, Tóth Elemér fejlesztőmérnök pedig bemutatta a legfontosabb egy- és kétszikű gyomnövények ellen hatásos Principal termékcsaládot.

A Fókuszban a kukorica előadás teljes terjedelmében itt visszanézhető.

Fókuszban az egyik legjobb kalászos-elővetemény, a repce

A klímaváltozás a gyomnövényzetre is hatással van, és ez a repcetábláinkon is érvényes – tudtuk meg Ughy Péter gyombiológustól már a harmadik online konferencián. Mindehhez a tavaszi gyomirtás létjogosultságát és a Korvetto™ új posztemergens tavaszi gyomirtó szert pedig Szalai Kitti területi képviselő ismertette. A legfontosabb tavaszi repcekártevők főbb jellemzőit Farkas István növényvédelmi zoológus részletezte. A Corteva új rezisztenciatörő rovarölő szere, a Magma® hatékony felhasználásához Árgyelán Gábor területi képviselő adott hasznos információkat. A repce növekedésszabályzásával és az elágazások számának növelésével érdemes foglalkozni tavasszal, amihez Magyar Péterfejlesztőmérnök a Metkon 60 regulátor hatású gombaölő szert javasolta a hallgatóságnak.

A Fókuszban a repce előadás teljes terjedelmében itt visszanézhető.

A Corteva Agriscience™ rendezvénysorozatának két utolsó állomásáról, a kalászosok és a kertészeti kultúrák termesztéstechnológiájáról az áprilisi lapszámunkban számolunk be.

*engedélyezés alatt

Sándor Ildikó

corteva