Bezárás

Jó lehetőség az agrárium számára

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 26.

Az év eleji V4-es agrárkamarai kezdeményezés sikerrel járt: 2020-tól emelkedik a feldolgozott takarmánykukoricát és repcét tartalmazó bioüzemanyagokban az etanol és biodízel aránya.

A V4-országok agrárkamaráinak év eleji tanácskozásán a kamarai vezetők támogatták azt a javaslatot, hogy – képviselve a kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártók felvetését – indítványozzák országuk döntéshozóinál a 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a 7 térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését. Úgy vélték, a bekeverési arány e szintre emelése növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét, és további vidéki munkahelyeket hozhat létre, olvasható a NAK oldalán.

A kezdeményezés sikerrel járt, ugyanis Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban 2020. január 1-jétől. Az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

A benzinbe és a dízel üzemanyagba keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös (E10) benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz.

Az átállás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország éljen a földrajzi adottságaiból adódó versenyelőnnyel, az itthon megtermelt takarmánykukorica alapanyagból, az itthon előállított bioetanollal valósítsa meg a hazai piacon az E10 bevezetését.