fbpx

Vulcan Profi S35B

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 01.

Ammónium-tioszulfát koncentrátum, bórral, melynek a nitrogén oldatban a helye, akár tél végi fejtrágyázást, sorközművelést vagy vetés előtti nitrogén kijuttatást végzünk.

Egy jó hónap és elkezdődik a kalászosok és repcék nitrogén fejtrágyázása. Növényeink már most nitrogén hiányosak, és nagy szükségük lenne kénre is. Mindkét tápanyagból sok-sok kilogrammot kellene kijuttatni, amilyen gyorsan csak lehet.

 

Kén- és nitrogénhiány a repcében
Kén- és nitrogénhiány a repcében

A folyékony nitrogén (UAN oldat) lehetőséget teremt, hogy vele együtt, olyan kén formát is kijuttassunk, amely lassítja az ammónia párolgást, a túl gyors nitrifikációt és a gyakori kimosódást.

Mi a Vulcan Profi S35B?

Egy ammónium-tioszulfát (NS13-26) koncentrátum, amely bór mikroelemmel van kiegészítve. A nitrogén hatóanyaga ammónium, amely kimosódásra kevésbé érzékeny, mint a nitrát és hatását is később fejti ki. Jelentős kén tartalma (elemi kénben számolva 345-360 g/liter) pedig tioszulfát formában található benne, mely lassúbb hatású kén forma, mint a szulfát, ugyanakkor több hónapig is jelentős kén tápanyagot biztosít a növénynek.

Miért van benne bór?

A bórra minden növénynek nagy szüksége van. Rendszeresen mégis csak a repcében, a mákban pótoljuk, és már egy napraforgó sem mindig kap belőle. A kalászosok és a kukorica is igen érzékeny a bór hiányra, ezért úgy gondoljuk, hogy ha a ként pótoljuk és lehetőség van ezzel együtt bórt is kijuttatni, akkor azt jelentősebb költség nélkül valósítsuk meg. A bórral jól ellátott növény pedig erősebb növényi szöveteket épít, több tápanyagot képes felvenni és még az aszállyal, a gombás fertőzéssel szemben is ellenállóbb lesz.

Vucan Agro kukorica
Bór hiány súlyos megtermékenyülési problémát okoz a kukoricában, de a kalászosokban is.

 

Hogyan használjuk?

A Vulcan Profi S35B fajsúlya szinte megegyezik egy 30%-os nitrogén oldatéval. Jól keveredik benne, leülepedésre nem hajlamos. Könnyen kijuttatható az UAN oldattal, és növényvédő-szerekkel együtt is.

Kalászosaink 20-40 kg ként igényelnek hektáronként, a repcék pedig ennek a kétszeresét is. Ezért a Vulcan Profi S35B-ből is közepes és nagy mennyiségeket kell használni. Ennek megfelelően búzában, árpában, zabban, tritikáléban 20-40 liter/ha mennyiséget, durumban pedig ennél 20-30%-kal többet javasolt használni. Repcében, mákban 30-60 liter/ha dózis lenne a javasolt, amit akár két részre elosztva is kijuttathatunk.

 


Nagy fúvókával használjuk az ATS-t is, mint az UAN oldatot.

Kevesebb nitrogén is elég?

Külföldön már évtizedek óta használják az ammónium-tioszulfátot (ATS), és a tapasztalatok azt mutatják, hogy 10-15%-kal kevesebb nitrogénnel is ugyanazt a hatást érik el. Ennek az az oka, hogy az ATS csökkenti az ammónia veszteséget, valamint lassítja a túlzott nitrifikációt. Így, ha sok a tél végi csapadék, kisebb lesz a kimosódás is. Nem utolsó szempont a használata mellett, hogy a kénben jól ellátott növény több nitrogént tud hasznosítani, fagy és aszálytűrőbb, mint az, amelyik kénhiányos. Használjunk tehát kénes-nitrogént hogy a tavaszi növényvédelem és majd a lombtrágyázások már erős, vitális állományban történjenek.

 

kénhiányos búza
A kénhiányos búza szemmel is jól látható.

Mennyibe kerül?

A Vulcan Profi S35B talán az egyik legolcsóbb kén pótlási lehetőség. Egy közepes dózis (pl: 25-30 liter/ha) sem kerül többe, mint egy gombaölős kezelés. Ha pedig csökkentjük a felhasznált nitrogén mennyiségét, akkor ez csak pár ezer forintot jelent.

Megrendelést követően akár néhány nap alatt leszállítjuk az Ön telephelyére, 1 000 literes IBC tartályban. Bármilyen további kérdés esetén, forduljon szaktanácsadóinkhoz.

 

Sikeres termelést kívánunk!

 

VulcanAgro Kft

www.vulcanagro.hu

Szakmai segítség: +36-70-905-5000

Vulcan Agro logo