fbpx

Talaj- és növénytámogatás – a 10. Terepszemle a Kwizdával

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 21.

Noha az idei, esős június első fele nem kedvezett a szántóföldi bemutatóknak, a Kwizda rendületlenül folytatta 10 éve megkezdett hagyományát, amelyben bemutatja innovatív, környezetkímélő növényvédő szereit, startereit és biostimulátorait.

Talaj, víz, gyökér

A hagyományos, idén jubiláló eseményen a szerencse és a sátor megóvta a nagyszámú érdeklődőt a Kwizda 10. alkalommal megrendezett Terepszemle bemutatóján. A szervezők gyors napirend-módosítással a zápor előtti órákban végigkísérték a látogatócsoportokat a bemutató állomásokon. Az első ilyen – hűen a Kwizda biológiai alapú szemléletéhez és a talajélet iránti elkötelezettségéhez – nem is lehetett más, mint a talajszelvény. Miután a klímaváltozásban a növénytermesztés egyik fő kihívása a vízutánpótlás biztosítása, a megfelelően előkészített, eketalpmentes, aprómorzsás szerkezet mellett a biológiai aktivitás az egyik legfontosabb szempont.

Ebben a közegben képes a gyökérzet megfelelően növekedni, tápanyaghoz jutni. Ezt a folyamatot segíti hatékonyan a Pannon Starter Perfect. Kettős kombinációjú szemcséi (Pannon Starter és Trichoderma-gombatörzs) egyrészt védelmet adnak a talajból fertőző kórokozók ellen, másrészt tápanyagai előmozdítják a jó kezdeti gyökeresedést. Termésnövelő hatását a súlyosan aszályos 2022-es évben is bizonyította – hangzott el a szelvényelemzéskor, továbbá felhasználható az Agro-ökológiai Programban (AÖP) is. Hallhattuk a Nurspray aszálytűrő képességet fokozó biostimulátor hatásmechanizmusát is. A készítmény révén a növény jobban tűri az abiotikus stresszhatásokat, s minden mezőgazdasági kultúrában alkalmazható.

A Terepszemle kukorica-kísérleti állomásán

a már-már legendás Pannon Starter Mega alkalmazásának előnyeit elemezték. A mikrogranulált starter műtrágya funkciója a gyors indulás és a magasabb hozam elősegítése. A vetéssel egy menetben kijuttatható starter hatóanyagai a gyökér mikrokörnyezetében fokozatosan, a növény fejlődési igényéhez igazodva táródnak fel. Az így kialakuló erősebb, nagyobb gyökérzet a növénynek jobb kezdeti fejlődést és végül termést eredményez. Kukoricában (és számos más szántóföldi kultúrában) a cink-utánpótlást a Kwizda a kiemelkedő hatóanyag-tartalmú, kelatizált, Wuxal Cink lombtrágyára bízza, amely a kezdeti és az intenzív növekedési időszakban a fotoszintézis aktivitásának növelésével járul hozzá a növekedéshez. Kukorica-gyomirtásban a Kwizda ajánlata a nagy tartamhatású Corn Box Plus kombináció, ami a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomok ellen megemelt hatóanyag-tartalommal bír.

Talajfertőtlenítés

A Kwizda nagy jelentőséget tulajdonít a talajfertőtlenítésnek – ez több állomáson is elhangzott. Ugyanakkor ezen a téren az is fontos, hogy az alkalmazott készítmények ne vagy csak a legszükségesebb mértékben terheljék meg a talaj hasznos biológiai organizmusainak stressztűrő képességét.  A Belem 0,8 MG rovarölő talajfertőtlenítő szer egyik erénye ez: kíméletes a talaj hasznos szervezeteivel szemben, többek között kukoricában, káposztarepcében, napraforgóban, burgonyában, cukorrépában, paradicsomban, káposztafélékben és gyökérzöldség-kultúrákban.

A talajfertőtlenítés a Terepszemle szója-parcelláján is napirenden volt. A vállalat technológiai sora a talajból fertőző kórokozók elleni védelem, egészséges talajkörnyezet megteremtése és nem utolsó sorban a szármaradvány-bontás érdekében a Trifender WP-t javasolja a ciklus elején. Az AÖP-ben is alkalmazható készítmény, a Trifender WP antibiotikus anyagok termelésével, patogén gombák parazitálásával az egészséges gyökérszféra kialakítását segíti, védettséget ad a kórokozók támadásával szemben. A kén-tápanyagutánpótlásról a nagy mennyiségű hatóanyagot tartalmazó Wuxal Sulfur gondoskodik, amely a termés minőségét, olajtartalmát növeli.

A Terepszemle kalászosparcellájának

egyik fő innovatív terméke a Pylon szárszilárdító volt. A nagy hozamú búza- és/vagy árpakultúrákban ugyanis gyakorta nélkülözhetetlen a szárszilárdító alkalmazása a megdőlés megelőzésére, a növekedés megfelelő szabályozására. A Pylon így értelemszerűen főleg a jó vízellátottságú területeken alkalmazandó. A kalászostermesztésben ugyancsak van ajánlata a Kwizdának a Pannon Starter-családból: a magas foszfortartalmú Vital starter azonban nem csak tápanyag, nem csak műtrágya – olyan tápanyag-me­tabolizáló baktérium-biopreparátum keveréke, amely segít a foszfor- és cink-hiánytünetek megelőzésében, a gyökeresedés fokozásában, a tápanyag-metabolizáció serkentésében, az erőteljes gyökérnövekedés és a hozamnövekedés előmozdításában.

Kwizda Agro Hungary