fbpx

A fogások alapján nagyobb kukoricamoly-fertőzöttségre számítsunk

Írta: Sándor Ildikó - 2024 június 21.

Napjainkban a kukorica átvételének legfőbb minőségi paraméterének a mikotoxintartalom, illetve a mikotoxin-mentesség számít, ebben pedig a legnagyobb zavaró tényező az utóbbi években a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kártétele. Nem véletlen, hogy az FMC-Agro szántóföldi növényvédelmi és fajtabemutatóján is szóba kerültek az idei kilátásaink.

Debrecen-Látóképen a kukoricatermesztés növényvédelmi aspektusait gyakorlatban mutatták be

A kukoricamoly-fertőzés súlyosan csökkentheti a kukoricatermést

Az elmúlt években általánossá vált a kukoricamoly kétnemzedékes fejlődése. Az első nemzedék a levelek károsítása mellett a szár szállító- és osztódószöveteinek rágásával tápanyag- és nedvességáramlási stresszt okoz. Ez a megtermékenyülést, a szemek kifejlődését, tehát a termésmennyiséget is csökkentheti, akár 1,5 t/ha veszteséget is eredményezve.

A 2. nemzedék ezzel szemben főleg a termés minőségét ronthatja, különös tekintettel a mikotoxinokra. A csövet érintő rágásuk nyomán könnyen megtelepedő gombafertőzések a toxinok megjelenésének táptalaját képezhetik. Épp ezért fontos a kukoricamoly elleni védekezés, aminek kulcsa egyrészt a hatóanyag, másrészt az időzítés.

A védekezés megkezdését a kukoricamoly tojásainak tömeges kelése kezdetétől javasolt indítani, ami a rajzáscsúcsot követő 6-8 napon esedékes, de a Coragen® 20 SC rovarölő szer felszívódó hatásának és hosszú hatástartamának köszönhetően akár 3 héttel is megnyújtható ez az időszak, segítségével a tojásoktól kezdve akár a lárvák fejlettebb fejlődési alakjait is utolérhetjük, ami az idei elhúzódó rajzást mutató szezonban kulcsfontosságú lehet.

Az FMC-Agro rendezvénye június 11-én volt Debrecen-Látóképen, és már bőven láthattunk a kihelyezett csapdában gyapottok-bagolylepke egyedeket, ami magas fertőzöttséget jósolt, a helyi termelőknek mindenképp. A Debreceni Egyetem látóképi kísérleti telepén a kukoricaállomány az országos átlaghoz képest előrehaladottabb fejlettségű volt, a hőség előtt, sőt, az aznapi vihar előtt még haragos zöld, gyakorlatilag jó termést ígérő tábla. A csapdában lévő darabszám viszont határozott következményeket vetített előre. A termelőknek tehát érdemes figyelni a rajzáscsúcsot, amihez segítséget nyújt az FMC Arc™ farm intelligence applikációja, ami közel 60, országos lefedettséggel működtetett automata és manuális csapda fogási adatait dolgozza fel. A rendszer felhasználói hőtérképen, grafikonokon követi nyomon a kártevő megjelenését, de akár figyelmeztető üzenetet is küld a regisztráló termelőnek.

Csapdázáson alapuló rovarmegfigyelés

A kukoricamoly első nemzedékének megjelenésén már túlvagyunk, de akár az első nemzedék szaporodásának megakadályozásával (a júniusi rajzáscsúcs után még van idő a beavatkozásra), akár egy célzott, második nemzedék elleni védekezéssel a mikotoxin-fertőzöttséget még megelőzhetjük. A toxintermelő gombafajok megtelepedése ugyanis főleg az elsődleges rovarkártevők által nyitott fertőzési kapukon keresztül zajlik. Fertőzési kapu lehet egy viharkár vagy jégverés is, de a legtöbb alkalommal mégis a rovarkártevők okozta sebeken telepednek meg a gombák.

Ha az időt eltaláltuk, már csak a szer kiválasztása maradt

Az FMC-Agro kínálatában szereplő Coragen® rovarölő szer kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Felszívódó hatásmechanizmusa alapján a lárvák táplálkozását gátolja, és tojásölő hatással is rendelkezik. A kezelt petékből és tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. A bénultság és táplálkozásgátlás tünetei néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.

Kiemelkedően magas biológiai hatékonysággal rendelkezik, gyors hatású és nagyon alacsony dózisban hatékony a legfontosabb rágó kártevők ellen. Könnyen kezelhető és jól keverhető más készítményekkel, így pl. a RhizoMagicTM növénykondicionálóval. A stresszoldó és tápanyagutánpótlásra szolgáló levéltrágya javítja a termés minőségét, például a pop-corn esetében a pattogási indexre, csemegekukoricánál a zsengeségre, árukukoricánál pedig a terméspotenciálra, a megtermékenyülésre van pozitív hatással. Mivel minden biológiai készítményt a virágzás előtt kb. két héttel kell kijuttatni, ez időben megegyezhet az állati kártevők elleni védekezés lehetséges időpontjával.

A kukoricamolyon és a gyapottok-bagolylepkén túl – elsősorban a vetésváltás hiánya miatt – előfordulhat az állományunkban kukoricabogár-imágó is, arra a Kendo® 5 CS rovarölő szert ajánlja az FMC-Agro.

A látóképi bemutató kukoricaparcellájában nemcsak rovarkártételről és az ellene történő védekezésről hallhattunk, a gyomirtási megoldások is bemutatásra kerültek, mint ahogy őszi káposztarepce, kalászos, cirok és napraforgó kísérleti parcellákban is járhattunk, ahol LG, KWS, RAGT fajtákat láthattunk közelebbről, sőt, a termesztéstechnológiai gépesítésbe is bepillanthattunk egy John Deere és Monosem gépbemutató erejéig.

Parcellabejárás és gépbemutató a Debrecen-Látóképen tartott FMC-Agro szántóföldi rendezvényén

Ha a téma és a kártevők érdeklik, olvassa el ezt a cikkünket is: Melyik várható a kukorica kártevői közül 2024-ben?

Fmc