fbpx

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

Írta: Agrárágazat-2023/04 lapszám cikke - 2023 április 12. -Hirdetés

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át, és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető.

A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk.

Aflatoxinos kukorica
Aflatoxinos kukorica

Kalászosokban a fuzáriumfajok és kukoricában az aflatoxint termelő Aspergillus fajok jelentenek problémát a termesztésben. Az elmúlt évtizedben a felmelegedés következtében az Aspergillus fertőződés és ennek következtében az aflatoxin-szennyeződés egyre nagyobb méreteket öltött a kukoricában hazánkban is. Abban az esetben, ha a penészfertőzés már a csőképződés megindulását követően következik be, a kémiai védekezés hatékonyságának lehetősége minimális. A fertőzés mértékét csak a talaj penészgomba-tartalmának a mérséklésével lehet csökkenteni.

A Bacillus subtilis baktériumfaj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilisnakezt atulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a fuzáriumfajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillus fajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában és a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom).

Amalgerol

Az Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag az Amalgerol® növénykondicionáló készítmény (2 × 10 liter) + 2 liter Bacillus subtilis-t tartalmazó Biofil® Talajőr összecsomagolásából áll. Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a Bacillus subtilis baktériumok számára, amelyek az Amalgerol® hatására erőteljes szaporodásnak indulnak. A Biofil® Talajőrbaktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállóak, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is.

Az Amalgerol® Protect Pack és a Biofil® Talajőr kijuttatható a vetés előtti talaj-előkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal. A Biofil® Talajőrmikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent, az Amalgerol® pedig növénykondicionáló készítmény, melynek felhasználása az Agrár-ökológia Programban 1 pontot ér.

A Trichoderma gombafaj különböző típusú gombaellenes vegyületeket termel (pl. gliotoxin, gliovirin, peptaibolok, 6-pentil-piron, viridin, alkoholok, ketonok), melyek gátolják vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat a talajban. Trichoderma gombafaj képes más gombák fonalait felismerni, azokra rátekeredni, a megtámadott gomba sejtfalát feloldani, majd a célgomba fonalainak belsejébe hatolva annak beltartalmát tápanyagként hasznosítani. A Trichoderma gombafaj kiválóan használható a szklerotínia, alternária, fitoftóra, makrofómina fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére többek között napraforgó-, repce- és szójakultúrákban. Ezeknek a növényeknek a termesztésekor 5 éves vetésforgót kellene tartani, hogy a talajban felhalmozódó gomba-szaporítóképletek ne jelentsenek veszélyt. Ez napjainkban nem valósul meg.

Tigra

A Tigra® a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, különleges formulációban. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidráttápanyag-mennyiséget, amely a gombafaj talajban történő gyors felszaporodásához vezet. A Tigra® mikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent.

Hechta