fbpx

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Írta: Agrárágazat-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 10. -Hirdetés

A tavaly pusztító szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem tapasztaltunk még olyan aszályt, mint 2022-ben. Aki látta a derékig érő, csontszáraz kukoricatáblákat, soha nem felejti el a látványukat. Felvetődik a kérdés, hogy mit tehetünk, ha öntözni nem tudunk.

Már több éve bizonyított tapasztalat, hogy az Amalgerol® a növények gyökeréhez juttatva növeli a gyökér nagyságát, és a mikorrhiza szaporodásával erősíti a gyökerek víz- és tápanyagfelszívó képességét.

Az Amalgerol® egyik speciális formulációja az Amalgerol® Starter növénykondicionáló szer, amely mikrogranulált startertrágya formájában több előnyt biztosít a kelő növények számára. A vetéssel egy menetben a maghoz szórt mikrogranulált startertrágya a növények egyedfejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb tápanyagokat. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) különlegessége, hogy 5%-os keverék arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, amely elősegíti a tápanyag-feltáródást és -felszívódást, ezáltal a növény fejlődését. Az Amalgerol®-tartalom a növény gyökerén élő mikorrhizagombák szaporodását segíti elő.

A mikorrhizakapcsolat a növény gyökérrendszere és a talajban található mikorrhiza gombák között kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolatot (szimbiózis) jelent. A mikorrhizagomba behatol a növény gyökérsejtjeibe, és együtt él a növénnyel. A növény számára a minél erősebb mikorrhizáltság az előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni. Az Amalgerol® gyökérmikorrhizáltságra irányuló pozitív hatását Dr. Parádi István egyetemi adjunktus – a témakör elismert szakembere – kísérletei igazolták.

Az Amalgerol® Starter egy növénykondicionáló szer, amely tápelemeket is tartalmaz, és amelyben az Amalgerol® gyökérfejlesztő hatékonysága érvényesül. Az Amalgerol® Starter az Agrár-ökológiai programban használható növénykondicionáló készítmény.

Az Amalgerol® másik formulációja, melyet a gyökerek fejlődésének elősegítésére használhatunk, az Amalgerol® WG növénykondicionáló készítmény. Ez a szer az Amalgerol® + Force® mikrogranulátum-bérkeverék egyik alkotóeleme. A keverék egyesíti magában az Amalgerol® gyökérfejlesztő hatását és a talajfertőtlenítő, rovarölő hatást. A keverék tartalma Force® 1,5 G 20 kg + Amalgerol® WG 4 kg = Amalgerol® + Force® keverék 24 kg. A keverék dózisa 16 kg/ha, 1 zsák keverék 1,5 hektár kezelésére elegendő.

A keverék önállóan nem hozható forgalomba. A termelők a kiszolgáló kereskedőktől előre megrendelik a Force® 1,5 G (20 kg) + Amalgerol® WG (4 kg) termékeket és ezek összekeverését. A Hechta Kft. összekevertet 1 zsák (20 kg) Force® 1,5 G készítményt 1 zsák (4 kg) Amalgerol® WG készítménnyel, kiszerelteti, és a kereskedőnek leszállítja. A keverés és a kiszerelés díját a termékek ára tartalmazza.

A Force® 1,5 G mikrogranulátum rovarölő szer egy széles körben ismert és használt készítmény a talajlakó kártevők (kukoricabogár-lárva, drótféreg, mocskospajor stb.) ellen. Az Amalgerol® WG az Agrár-ökológiai programban használható növénykondicionáló készítmény, így a keverék is használható az Agrár-ökológiai programban.

Hechta