fbpx

Virágzanak a gyümölcsfák, de hiányzik a vetésre egy kiadós eső

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 10.

Pár héttel ezelőtt még belvíz volt, most már sokfelé egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, igaz az enyhe tél miatt számolni kell a kór- és károkozókkal.

Gyümölcsfa
Jó az idő, lassan virágzásnak indulnak a gyümölcsfák (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Idén a természet nem jár sokkal előrébb az ilyenkor szokásosnál

Az Országos Meteorológiai Szolgálat e heti agrometeorológiai elemzése szerint a február végére jellemző változékony idő folytatódott az elmúlt egy hétben is. A hőmérséklet északkeleten a szokásos értékek körül alakult, az ország többi részén 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A csapadék kevesebb volt a szokásosnál, a déli tájakon a kisebb a hiány. A talaj felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán sokfelé száraz. A középső és mélyebb rétegek északon is jó vízellátottságúak, míg délen a felső 1 méteres talajréteg szinte telített és többfelé áll a víz a szántóföldeken.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotúak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt.

Már február közepén megindult a vegetáció

Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek és a fagy visszafogta a növények túl korai fejlődését. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció, már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte. Délen, délnyugaton a folyamat még előrébb jár, a mandula virágzása is elkezdődött.

Továbbra is kora tavaszi idő várható, időjárási frontok sorozata érkezik, és a következő egy hétben 2-15 milliméternyi csapadék valószínű.

A hőmérséklet pénteken még 15 és 20 fok körül alakul, majd szombaton egy hidegfront hatására több fokkal visszaesik, és a hétvégén 10 fok alatti maximumok lesznek jellemzőek. A fagypont alatti hajnalok vasárnap és hétfőn térnek vissza, majd hétfőn ismét melegedés kezdődik. A szél szombaton nagy területen viharossá fokozódik, és a vasárnapi átmeneti mérséklődés után hétfőn is sokfelé lesz erős.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat