fbpx

Tippek az Agrár-ökológiai Programhoz (AÖP)

Írta: Agrárágazat-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 07. -Hirdetés

A 2023-ban induló Agrár-ökológiai Program (AÖP) önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás. A 2023. évi egységes kérelemben külön kell majd nyilatkozni arról, hogy az adott évben részt kíván-e venni a termelő az AÖP-ben. Az AÖP-ben való részvétel egy évre szól. A támogatás hektáronkénti összege minden évben változó, de nem csökkenhet 60,64 euró/ha alá, és nem emelkedhet 121,28 euró/ha fölé.

Az Agrár-ökológiai Program szántókra vonatkozó feltételrendszerében különböző vállalásokért eltérő pont jár.

A tarlóápolás és -fenntartás február végéig nem is olyan egyszerű feladat. A terménydiverzifikáció, vagyis a termelt növények arányainak betartása már ennél is bonyolultabb. Ezt alapvetően az határozza meg, hogy milyen piaca van a pluszban választott növényeknek, és hogy nyereségesen termelhetőek-e az adott területen. A védett táji elemek alkalmazása bonyolult és meglehetősen sok munkát kíván. Az önkéntes táblaméret-korlátozás is helyi jellegzetességektől függ.

A méhekre kifejezetten vagy mérsékelten veszélyes szerek elhagyása túl kockázatosnak tűnik ezekben az aszályos, erősen rovarfertőzött időkben. A karbamidműtrágyát eddig sem volt érdemes bedolgozás nélkül használni, csak a rendelkezés nem tér ki arra, hogy a terület mekkora részén kell ezt megtenni az 1 pontért. A forgatás nélküli művelésmód nem látszik nehéz kitételnek, ha valaki már eleve ilyen módon gazdálkodik, de a növényvédőszer-hatóanyag a pontban feltüntetett szűkített használata sok kérdést vet fel.

A szántóterületek legalább 50%-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazása 1 pontért látszik az egyik legkönnyebb lehetőségnek a pontszerzésre. Ez a feltétel nem azt jelenti, hogy egyféle készítménnyel kell kezelni a terület 50%-át, így a technológiánkat több olyan okszerű kezelésből felépíthetjük, amiből a legtöbbet profitálhatjuk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy talaj- vagy növénykondicionáló az a készítmény, amelynek engedélyokirat ezt tartalmazza. Tehát a választás előtt mindenképpen ellenőrizzük le az engedélyokiratokat. Sok ismeretlen készítmény van a piacon, a szerválasztásnál érdemes olyan készítményt választani, amit ismerünk, vagy legalább hallottunk róla.

Amennyiben aszályos területen gazdálkodunk, és nincs lehetőség az öntözésre, érdemes olyan növénykondicionáló készítményeket választanunk, amelyek elősegítik a gyökérnövekedést, hiszen a nagyobb gyökérzet több vizet tud felvenni még száraz körülmények között is. Ilyen készítmény az Amalgerol® Starter növénykondicionáló mikrogranulátum starter trágya.

Ha kukoricában és napraforgóban talajlakó kártevők fellépésével is számolnunk kell, akkor az Amalgerol® WG + Force® 1,5 G mikrogranulátum-keverék használata ajánlott, ahol az Amalgerol® WG növénykondicionáló készítmény használata biztosítja a kezelt területek esetében is az 1 pontot.

Szemlézve az őszi kultúráinkat, általában találunk olyan búza-, ősziárpa- vagy repceterületeket, amelyek elmaradtak a fejlődésben, vagy valamiféle stressz érte őket. Ezeket a kultúrákat kezelhetjük Amalgerol®-lal vagy Amalgerol® Essence-szel. Intenzív termesztés esetén ezeket a növénykondicionáló készítményeket már technológiába illeszthetjük a nagyobb termés érdekében.

Ha a tavaszi kukorica-, napraforgó-, szójavetéseinket stressz sanyargatja, vagy permetezési hibát vétettünk, ugyanígy számíthatunk az Amalgerol® vagy Amalgerol® Essence segítségére az Agrár-ökológiai Programban 1 pontért.

A szántóterületek legalább 50%-án a mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva gyakorlat 2 pontért teljesen megoldhatja a pontgyűjtés problémáját, ha az előbbi gyakorlatokból nem tudtuk összevadászni a kellő mennyiséget. Ebben az esetben sem kell egyfajta készítményt használnunk. A különböző növények különböző problémákkal rendelkeznek, különösen tekintetbe véve a növényvédelmi nehézségeket.

A kalászosok egyik legveszélyesebb minőségrontó problémája a fuzárium. Kukoricában pedig a fuzárium mellett az aflatoxinokat termelő Aspergillus fajok jelentősége egyre nő. Mindkét faj a talajban vészeli át a telet, és onnan fertőz. Ezekre a problémákra lehet megoldás az Amalgerol® Protect Pack használata, amely ezeket a kórokozókat gyéríti mint talajkondicionáló készítmény.

A napraforgó fokozatosan lett az egyik legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. A vetésváltásban a körokozók miatt betartott 5 év szinte már sehol sem valósul meg. Főleg azért, mert az őszi káposztarepce és a szója kórokozói is átfedést mutatnak. A szklerotínia az egyik ilyen legveszélyesebb kórokozó, amelynek a szaporítóképletei a talajban találhatóak. Ezeknek a szaporítóképleteknek a gyérítésére alkalmas a Tigra® és a Tigra® Amalgerol® Pack, amely az Agrár-ökológiai Programban biztonsággal hozza a 2 pontot, sőt az Amalgerol®-kombináció használatával még 3-at is.

Hechta