fbpx

30 év szakmai munka és 30 év elhivatottság

Írta: Sándor Ildikó - 2023 február 07.

Ami ma már tudomány, hajdanán „csak” egy felismerésnek indult

Az 1990-es évek elején Justus Gyula, a Bio-Nat Kft. akkori tulajdonosa felismerte azt a problémát, hogy a ’80-as évek túlzott és sokszor szakszerűtlen műtrágyázási gyakorlata nagymértékben rossz irányba módosította a talajok pH értékét, szerkezetét, és ezáltal a művelhetőségét, termékenységét is. Az ismert mikrobiológus ezért kezdett el mikrobiológiai termékekkel, talajbaktériumokkal foglalkozni, hazánkban elsőként fogott bele azok gyártásába és forgalmazásába. Három évtizede még nem volt bevett gyakorlat a talajvédelem, különösen egészen a mikroorganizmusokig történő részletes összefüggéskeresés. Noha a bioszféra állandósult állapotában fontos szerepet játszanak a mikroorganizmusok. Az elhalt állatok és növények szerves anyagainak jelentős részét (pl. cellulóz, lignin, keratin, fehérje) csak mikrobák tudják lebontani, így a szén körforgását ezek tartják fenn. Ma már tudjuk, hogy a levegőben levő nitrogén a növények és állatok számára nem hasznosítható, csak baktériumok képesek annak fixálására, ill. tágabb értelemben a nitrogén körforgásának biztosítására.

Bio-Nat
Csapatépítésről és elismerésekről is szólt a 30. Bio-Nat születésnap Visegrádon

A történet folytatódik…

Időközben sok minden változott, szigorodtak a környezetvédelmi szabályok, drágult a műtrágya, viszont a rendelkezésünkre álló tudás is bővült. Majd három évvel ezelőtt a Bio-Nat Kft. „gazdát is cserélt”, de egy valami nem változott, továbbra is magyar tulajdonban, saját mikrobiológussal, a talajélet támogatásáért dolgoznak. Az elmaradt születésnapot január végén ünnepelte meg a cég, dolgozói meetinggel, csapatépítéssel egybekötött visegrádi rendezvényén eddigi eredményeiket értékelték, a küszöbön álló AÖP (Agrárökológiai Program) nyújtotta lehetőségekre és feladatokra készítették fel kollégáikat. Az ünnepi pillanatokat kihasználva köszöntötték jubiláló munkatársaikat is.

A talaj „aktivátorai” lesznek az idei év főszereplői

A közelmúlt minden szakmai rendezvényén, a sajtóban, a most zárult AGROmashEXPO előadásaiban is az egyik leggyakrabban elhangzó kifejezés az AÖP volt. Ugyan a Magyar Közlönyben még nem jelent meg a végleges kiírás (információink szerint március második felére várható), de már minden gazdálkodó tudja, hogy a magasabb támogatás eléréséhez szükséges 2 pontot talajbaktériumok szakszerű alkalmazásával is elérheti, ezzel a talajának, a várható termésátlagának és bevételének is „piros pontot” szerez.

Miért? A talajban szerves és szervetlen formában vannak jelen a tápanyagok, és minden tápanyag kötődik valamihez. A szabad, növény számára felvehető formában lévő tápanyagok gyorsan vándorolnak, táplálják a növényeket, majd kimosódnak, elillannak vagy újra lekötődnek. A szervetlen kötésben lévő tápanyagok általában a talaj típusától függően talajfrakciókhoz kötődnek. A lekötődött tápanyagok hasznosulásához segítségre van szükség, és ezek a segítők a talaj mikroszkopikus élőlényei, a talajbaktériumok – foglalta össze Holopovics Zoltán kutatás-fejlesztési vezető.

Találkozás az űrsiklónál

Az évindító csapatépítésen, a születésnapi torta felszelése után Bálint András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk az aktuális feladatokról, az előttünk álló időszak kihívásairól.

  • Három éve vetted át a Bio-Nat Kft. vezetését, egyben egy szakmai tudásbázist, egyfajta üzletpolitikát és nem utolsósorban a Mikro-Vital termékcsaládot. Változtattál valamin vagy a „hozott anyag” elég a tobábbhaladáshoz?

A mikrobiológiai háttértámogatás, a tudás elvitathatatlan Gyula bácsitól. Munkáját Dr. Holczinger András mikrobiológus folytatja a cégünknél, ő a termékek „törzsfőnöke”, szakmai munkáját abszolút elismerjük. Az új management inkább az értékesítéshez, a marketinghez nyúlt elsősorban hozzá, 25 területi képviselővel és 2 régióvezetővel érjük el termelőinket az ország teljes területén. A megújult üzletpolitikánk része az a két éve kötött stratégiai megállapodás is, aminek keretében a Marton Genetics kalászos és kukorica vetőmagjai a mi termékünkkel, az MV-Supary-val csávázva kerülnek forgalomba idehaza és már külföldön is. Ez a technológia 2022-ben hazánkban Agrárinnovációs Díj elismerésben is részesült, mely Díjat Nagy István agrárminiszter aláírásával ellátott tanúsítvány igazolt.

  • Mitől más ez a termék? Miért volt fontos ez a lépés a ti életetekben?

Jelenleg ez a legújabb termékünk, ez egyedi megoldást kínál a szárazságban és melegben történő talajkezelésre, illetve a vetőmagok baktériummal történő kiegészítő csávázásában. Az endospórás formája miatt ez a leginkább ellenálló készítmény a környezeti tényezőkkel szemben. A talajbaktériumos készítményeket (a mi többi ilyen termékünket is!) a kijuttatást követően azonnal be kell dolgozni a talajba, itt viszont a spórás szerkezet miatt ezzel akár rá is érünk, 3-4 nap múltán is jöhet az a munkagép, hisz csak bedolgozás után, sőt, majd csak a szükséges csapadék (talajnedvesség) után fog a talajbaktérium aktiválódni. Ez az oka annak is, hogy a készítmény eltartható, akár egy év múlva is kijuttatható. A spórás megoldás egyébként nem egyedülálló, más szereplő is van a piacon, a mi termékünk talán abban különlegesebb, hogy nálunk három spóra alkotja ezt a védelmet (Bacillus subtilis, Bacillus Aryabhattai és Paenibacillus peoriae).

  • Egy születésnapon nemcsak a múltról, az eredményekről, de a jövőről is kérdezik az ünnepeltet. Hova tovább?

AZ AÖP kapcsán rengeteg feladat áll előttünk, de már a következő termékünk is a fiókban van, felismerve azt, hogy a baktériumkészítmények sikere a kijuttatáskor dől el, hamarosan szilárd fázisú talajbaktérium termékcsaládunkkal is megjelenünk a piacon.

Zsuzsa már „intézmény”

A születésnap méltó apropója volt annak a gesztusnak, hogy a cégvezetés köszönetét fejezze ki azoknak a munkatársainak, akik szinte már történelmi „bútordarabjai” a cégnek, ahogy egyikük fogalmazott: már „intézmények”. Az első területi képviselők egyikeként, 25 évvel ezelőtt kezdte itt a munkáját Berényi Zsuzsa, akkoriban teljes Csongrád és Békés megyében értékesítve a mikrobiológiai termékeket. Ahogy összefoglalta: a szakmai hitelességen túl a termékek minősége az, amit szeretnek a partnerei. Valóban kiterjedt vevőkörrel rendelkezik, ami évről-évre még mindig tud bővülni partnerszámban és területben is. Zsuzsa minden új gazdával együtt megy ki a területre a mai napig, kiásva termelés előtt és betakarítás után is a parcellát, mert meggyőződése, hogy csak együtt dolgozva, és együtt gondolkodva lehet még ilyen, egyébként bizonyított terméket is értékesíteni.

Bio-Nat
A rendezvényen Zsuzsa mellett Rigó Krisztián és Nagy Lászlóné Erika kétévtizedes munkáját is elismerték és értékes ajándékkal jutalmazták a cég vezetői.

Beszélgetésünk óta az AGROmashEXPO látogatói is találkozhattak a Bio-Nat Kft. Mikro-Vital termékeivel, a Marton Genetics cégcsoport H pavilonban felállított űrsiklója mellett. Ahol külön érdem, hogy a 41. AGROmashEXPO hazai termékfejlesztési különdíját kapták meg a martonvásári csapattal közösen, „Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével.”– Hisszük és valljuk, hogy ez a technológia a fenntartható jövő kulcsa, melyhez mi, a Mikro-Vital csapata minden szakmai tudást és segítséget megadunk a hazai gazdálkodóknak annak érdekében, hogy termelésük eredményes és profitábilis lehessen! – zárta születésnapi beszélgetésünket Bálint András ügyvezető.