fbpx

Folytatódnak az állami földárverések

Írta: - 2016 január 22.

A rendezetlen területek – így például a halastavak és az ültetvények – szakértői értékbecslését a kormány teljesítette, így nincs akadálya az újabb földárverésnek. Az újabb árverésekre szánt állami területek f elkészítése január végén indul el.  Eddig 13 külföldi állampolgár 1200 hektár állami területet szerzett.

A kormány szerdán áttekinti az állami földek értékesítésével kapcsolatos ügyeket, január végén pedig újra megindul a földárverésre szánt területek felkészítése – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 csatornán. Az elnök szerint a korábbi értékesítést nagymértékben befolyásolta, hogy haszonbérlettel terhelten került-e meghirdetésre a terület, azonban egy tavaly elfogadott törvénnyel a kormány megteremtette a haszonbérletek felülvizsgálatának jogalapját, lehetővé vált a bérleti díjak piaci szintre emelése.

A Magosz elnöke felidézte, hogy a meghirdetett 200 ezer hektárból 130 ezer hektár állami föld kelt el, amelyek majd a szerződéskötést követő 60 nap után kerülnek a vásárlók tulajdonába, addig sok gazda, helyben lakó élhet elővásárlási jogával.

Az állami árveréseken összesen 13 külföldi tudott mintegy 1200 hektár földet szerezni – közölte Jakab István. Vannak közöttük olyanok, akiknek magyar gyökereik vannak, csak időközben kettős állampolgárok lettek. Mások pedig már régóta Magyarországon élnek és gazdálkodnak.

http://www.mbtt.hu/