fbpx

Az élelmiszerláncba kerülve veszélyt is jelenthet

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 12.

A meghirdetett termékeknek nem volt magyarországi forgalomba hozatali engedélye, a hirdető nem rendelkezett a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, és az előírt végzettség is hiányzott – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az internetes próbavásárlás eredményéről, mely során állatgyógyászati terméket rendeltek magánszemélytől.

Gyógyászati készítmény
A hatósági ellenőrzést kikerülő készítmények veszélyesek lehetnek az állatokra, de emberre is, ha a feldolgozást követően maradványként jelen van (Fotó: Pixabay)

A vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak erre szakosodott üzletben

Egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást a Nébih szakemberei mintegy 185 ezer forint értékben. A hirdető Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra.

A Nébih a próbavásárlást követően hatósági ellenőrzést hajtott végre, ennek során talált termékeket hatósági zár alá vették.

A hatóság felhívja a figyelmet, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint – engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett – kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

A próbavásárlás során átadott állatgyógyászati termékek nem feleltek meg az jogszabályi előírásoknak:

  • azok magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek;
  • jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak;
  • magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt;
  • eredetük hitelt érdemlően nem volt igazolható.

A próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során a szakemberek további jogsértő állatgyógyászati készítményeket is találtak.

Az érintett terméktételek azonnali hatállyal történő forgalomból való kivonását, forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát elrendelte a hatóság. A fellelt valamennyi állatgyógyászati terméket hatósági zár alá vették, megsemmisítésük hatósági felügyelet mellett történik.

Ismeretlen eredetű állatgyógyszereket találtak az ellenőrzés során (Videó: Nébih)

Az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet

Az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek.

Ezen készítmények felhasználása károsíthatja az állatállomány egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet.

Felelős és tudatos termelői, állattartói magatartás jellemzője, hogy bizonytalan eredetű, magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező állatgyógyászati termékeket nem alkalmazunk.

Az ügy kapcsán az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Forrás: Nébih

Összeállította: Barna Ferenc