fbpx

Állatvédelmi javaslat luxuscikké tenné a szlovák mézet

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 12.

Északi szomszédunknál bajban vannak a méhészek: a kormánypárti képviselők legújabb állatvédelmi javaslatában megfogalmazott területi korlátozások 72 százalékkal csökkentenék a méhcsaládok számát, ennek eredményeként luxuscikké válna a jó minőségű szlovák méz – olvasható az Új Szó portálján.

Facélia és méh
Drasztikusan csökkenne a méhcsaládok száma a javaslat miatt (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A most benyújtott anyag megadhatja a kegyelemdöfést az ágazatnak

„Az állatvédelmi törvény javaslata szigorítana a méhtartás szabályain. Eszerint egy négyzetkilométerre legfeljebb két méhcsalád juthatna. Ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákia területe 49 ezer négyzetkilométer, akkor a méhcsaládok számát 72 százalékkal, a jelenlegi 350 ezerről 98 ezerre kellene csökkenteni. Míg jelenleg nagyjából 22 ezer méhész működik az országban, az említett tervek megvalósulása esetén a számuk pár ezerre esne vissza” – figyelmeztet Milan Rusnák, a Szlovákiai Méhészek Szövetségének az elnöke.

Ennek eredményeként a minőségi szlovákiai méz luxuscikknek számítana az üzletekben.

„Jelenleg a szlovákiai méhészek évente 5,5 millió kilogramm mézet állítanak elő, ez 1,6 millió kilogrammra esne vissza. Szlovákia 60-70 százalékra önellátó a mézből, az említettek miatt ez 20 százalék alá csökkenne” – hívja fel a figyelmet a szövetség elnöke a következményekre.

Az import gyengébb minőségű lenne

A szakember számítása szerint átlagosan közel negyed kilogrammnyi szlovák méz jutna egy lakosra évente, vagyis a kereslet nagy részét importból kellene kielégíteni. A szlovákiai méz minőségi szempontból a világ élvonalához tartozik, az behozott mézek jellemzően „silányabbak, nem egyszer hamisítottak”.

Méhlegelő (Képek: Horizont Média)

Tavalyi méhészeti körképünket online elérheti weblapunkon, ahol a hazai és az uniós-s viszonyokat is elemeztük, de a mézhamisításról is írtunk korábban.

Forrás: Új Szó