fbpx

Magágykészítés: jól jönnek a Horsch mesterfogásai!

Írta: - 2022 január 07. -Hirdetés

Reméljük, mindenki szerencsésen átcsúszott az újévbe. Lassan, amint az idő engedi, kezdünk kinézni a határba úgy, hogy a földutakat ne tegyük tönkre, és megnézzük: milyenek a növények, mennyire zabálják a vadak, hogyan néznek ki az őszi alapművelések, mit kell velük csinálni.

A gyomfésűzés kétszeres előnye

A magágykészítés még messze van, de az őszi, nagyon hantos felületeket a fagyon érdemes elművelni. Erre a rövidtárcsák teljesen alkalmasak, így majd megkönnyítjük a magágykészítést.

Amint majd lehet szórni a műtrágyát és elkezdeni a felületek simogatását, szóba jönnek a kapás eszközök. Az egyre erősödő zöld hullám, és az egyre egészségesebben táplálkozni szerető társadalom abba az irányba sarkal mindenkit, hogy próbáljunk meg a lehetőségekhez mérten minél kevesebb vegyszert használni. Az első lépés ebbe az irányba pl. időben elkezdeni a gabonák gyomfésűzését. Ezzel a művelettel kiszedjük a gyomokat, és egyben levegőt is viszünk a talajba, ami által beindul a nitrogén-feltáródás, így hirtelen megugranak a növények.

Cura

A búza korai gyomfésülése Cura-val

Stimulált, egyengetett felszín!

A következő műveletek már a magágykészítéshez igazodnak. Egy sekély kultivátorral, Cruiser vagy Finer, lehúzzuk az ősszel elkészített felületeket. Itt érdemes arra figyelni, hogyha nagyon nyers a talaj, akkor inkább a keskeny lándzsakapákkal dolgozzunk, mintsem a lúdtalpakkal. A nedves talajt a lúdtalppal nagyon hamar elkenhetjük. Az első egyengetés megtörtént, a kikelt gyomokat eltávolítottuk, és ezen felül stimuláltuk a felszínt, az alvó gyomokat kikelésre buzdítva. Az első menetet érdemes kicsit mélyebben végezni azért, hogy egyengetni tudjuk a felszínt.

Cruiser XL

Első menet tavasszal Cruiser XL-lel

Cura - vakboronálás

Vakboronálás Cura-val

A kukorica éppen elindult már 4cm mélyen van

A kukorica éppen elindult, már 4 cm mélyen van

A Cruiser 150 kg-ra előfeszített rugós taggal dolgozik, így mélyebben húzva is bent tartja a kapát a talajban. A hatgerendelyes kapaelosztás óriási egyengetőhatással dolgozik. A lezáróhengerek különböző talajokra optimalizálhatóak, a leguniverzálisabb henger a dupla RingFlex. Amennyiben magágykészítésre is használjuk, akkor tavasszal tökéletes az OptiRoll henger. Jobb magágy, több nedvesség nyáron is. És akkor jön a várakozás. A vetéshez igazítva tudjuk majd a magágyat készíteni. Aki továbbra is szeretne vegyszermentesebben gazdálkodni, érdemes a kitűzött vetéshez képest kb. 10 nappal korábban elkészíteni a magágyat. Itt már sekélyebben tudunk dolgozni, mert korábban az egyengetés megtörtént. A fals magágy arra jó, hogy a vetésig a magágyból kikelnek vagy megpattannak a gyommagvak, és ezeket a vetés előtt vagy után egy nagyon sekély, 1–3 cm-es gyomfésűmenettel el tudjuk távolítani. A Horsch Finer függesztett, négygerendelyes sekélykultivátor. A lúdtalpkapákkal teljes átfedéssel dolgozik. A mellső támasztókerekek és a henger között egy síkot képez a kapamező, így sekélyen, egyenletesen dolgozik a gép.

A mechanikus gyomirtásban kap nagy szerepet a Finer. A henger mögött egy nehéz gereblye helyezkedik el, ami a növényeket kihúzza még a felszínre.

iner tarlóápolás

Finer tarlóápolás

A Finer a tarlóápolásban és a tarló feketén tartásában is nagyon sokat tud segíteni. A nagyon sekély talajművelés következtében nyáron nagyon kevés nedvességet veszítünk. Csapadékos időjárás esetén a henger helyettesíthető mélységtartó kerekekkel és nehézgereblye-kombinációval.

A vegyszerek jó helyettesítője lesz

Vannak olyan kapásnövények, amelyeknél kelés után lehetséges gyomfésűt használni, és így még kis növényből is ki lehet húzni a gyomokat. A kukoricát pl. egészen hatleveles állapotban is meg lehet gyomfésülni. Ezután jöhet a sorközművelő.

A mechanikus gyomirtás úgy a tarlóhántás után, mint állományban, a jövőben egyre fontosabb lesz a minél kevesebb gyomirtószer helyettesítése érdekében.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch