fbpx

Quo Vadis? Útkeresés a tavaszi növénytáplálásban

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 07. -Hirdetés

Az utóbbi időben „forró” téma lett a műtrágya; sokan érdeklődnek, hogy a jelenlegi helyzetre milyen választ adjanak, merre tovább. A legtöbben, felismerve a helyzetben rejlő nehézségeket és lehetőségeket, tapasztalt, megbízható partnert keresnek a tápanyagellátásban. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Yara több mint 100 éves tudását oszthatjuk meg Önökkel.

Yara Milla

YaraMila granulált komplex műtrágyacsalád a kapások tavaszi műtrágyázásához hatékony megoldást kínál

A műtrágyák kulcsfontosságú inputok a fenntartható növénytermesztésben. Okszerű használatuk megfelelő felkészültséget és ismeretet igényel. A tápanyagellátás szerepe egyre nő a technológiában. Költségoldalról is, mert itt dől el a várható többletbevétel, vagy az, hogy éppen mennyi jövedelemtől esünk el egy rejtett tápelemhiány okán. A kiesés a százezres nagyságrendet is elérheti a jelenlegi terményárak mellett, szemben a hiánytünetet megelőző lombtrágyás kijuttatás(ok) öt-tízezres nagyságrendű költségéhez képest.

Ahhoz, hogy a növény genetikájában rejlő terméspotenciált kihasználjuk, egyik fontos szabály a tápanyaghiány megelőzése. A tápanyagellátás kihívásaira segítségül kell hívnunk több tudományágat.

Mérni kell, kémiai elemzést végezni és kiszámolni a szükséges tápelemmennyiséget. Ebben nyújt segítséget a Yara Megalab szolgáltatás, mely ezeket egyesíti a talaj- és levélminta-elemzésben. Ha megvan a támpont, merre induljunk, jöhet a következő lépés, a termékválasztás. A döntésnél figyelembe kell venni a műtrágyák közötti kémiai és fizikai különbséget, ami a hatékonyságot is alapvetően befolyásolja.

Olyan műtrágyát válasszunk, amely a gazdasági szempontok mellett a növény igényével is találkozik. A műtrágyák tulajdonságait elemezve egy példa az oldódással kapcsolatban: a képen a YaraMila, mellette a másik, a kereskedelmi forgalomban kapható NPK-műtrágya oldódása látható.

Yara Milla

A vizsgált versenytárs termék alig oldódott, nagy része visszaülepedett a pohár aljára. Ha kevés a csapadék tavasszal, a vízoldékonyság különösen nagy hangsúlyt kap. A kapások tavaszi műtrágyázásához hatékony megoldás a YaraMila granulált komplex műtrágyacsalád.

Az összetételek közül elsőként a YaraMila 7-20-28-at említjük, mely 55% össz. NPK-hatóanyaga mellett 6 mezo- és mikroelemet tartalmaz. A magas hatóanyag-, a széles mikroelemsor és a kimagasló vízoldható foszfortartalom eredményeként ez olyan területeken is jó alternatíva a jelen ellátási helyzetben, ahol korábban más összetételt használtak.

A másik „zászlóshajó” a YaraMila 8-24-24. Az alacsony nitrogéntartalmú YaraMila sort a 9-12-25 zárja. Ahol a nitrogénműtrágya szűk keresztmetszetet jelent a jelenlegi helyzet miatt, érdemes szem előtt tartani a magas nitrogéntartalmú YaraMila-változatokat, melyek a következők: 16-27-7, 14-14-21, 16-16-16 és 20-7-10. Az első kettő mikroelemeket is tartalmaz.

Mindegyik Mila a hagyományos röpítőtárcsás szórás mellett vetőgépes kijuttatásra is alkalmas. A tavaszi kapásoknál a korai és osztott kijuttatás a kezdeti fejlődést segíti, ebbe a koncepcióba ajánljuk a Yara NP Startert (10,5-47) bór és cink kiegészítéssel. Végül hamarosan dönteni kell az első lombtrágyázásról, amely kalászosoknál a YaraVita Gramitrel, őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel növényspecifikus lombtrágya alkalmazását jelenti.

Ha a fentieket követjük, jó úton haladunk a cél felé.

Zárszónak egy bölcs mondás: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra”. Az új évben tartsuk ezt szem előtt, és rendeljük meg mielőbb a Yara-terméket a kereskedőknél. Részletes szakmai információk a www.yara.hu oldalon találhatók.

Sikeres, boldog új esztendőt kívánunk!

Tóth Gábor
+36 30 689 8094

Yara Hungária Kft.