fbpx

Közel 190 ezer baromfit ölnek le

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 06.

Erősen fertőző H1N1 madárinfluenza-fertőzés miatt csaknem 190 ezer baromfit ölnek le két telepen a hollandiai Benteloban. Az egyik farmon 120 ezer tojótyúkot, a másikon 69 ezer csirkét érint a járvány, mindkét telep egy tulajdonosi körhöz tartozik – tudtuk meg a NETHERLAND NEWS LIVE portálján megjelent hírből.

baromfi

Nagy a baj Hollandiában (Fotó: Horizont Média)

Bentelo megközelítőleg 2 km-re van a holland-német határtól

A Bentelo közigazgatási területén lévő, nagylétszámú állattartó telepeken tenyésztett szárnyasokat feltehetően az átvonuló vándormadarak fertőzték meg. A közelben további három baromfifarm található, ezeket megfigyelés alatt tartják.

A szerdán jelentett eset a második ebben az évben Hollandiában, madárinfluenza miatt az északi Friesland tartományban mintegy 225 ezer baromfit kellett megsemmisíteni a hét elején.

A Hollandiában a jelenlegi járvány hulláma októberen kezdődött

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a madárinfluenza vírusát 13 észak-, és kelet-hollandiai gazdaságban fedezték fel. Az október óta leölt baromfiállomány meghaladja az egymilliót.

Az EFSA legfrissebb európai jelentése szerint (2020. december 8. és 2021. február 23. közötti adatokat dolgozza fel) 1022 észlelés történt (többségében Franciaországban). 592 eset tenyésztett baromfikat, a többit vadon élő vagy fogságban tartott madarakat érintett.

A tavaly év végén Európában indult madárinfluenza járvány súlyos gazdasági károkat okozhat az agráriumban, fontos a biztonsági intézkedések következetes betartása.

Közben itthon enyhítünk az intézkedéseken, mert nem regisztráltak madárinfluenzás esetet, azonban a gazdáknak figyelniük kell, fontos a felelősségteljes állattartói magatartás.

Forrás: NETHERLAND NEWS LIVE

Összeállította: Barna Ferenc