fbpx

15 ezer hallgatóról van most szó!

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 10.

Kétezer munkatárs és 15 ezer – köztük 3200 frissen felvett – hallgató kezdi meg tanulmányait e napokban a megújult, integráns szerepben lévő Szent István Egyetemen.

 

Régiós tudományos szerep

Öt nagy tudományterületet integrál, 15 ezer hallgatót oktat 2 ezer munkatárs közreműködésével Közép-Európa egyik legjelentősebb agrár-felsőoktatási intézményeként a megújult Szent István Egyetem (SZIE). A járványra való tekintettel évnyitóját videoüzenetben elmondó Prof. Dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor a tolerancia, az együttműködés, a bizalom és folyamatos párbeszéd mellett az összefogás erényét emelte ki köszöntőjében. A 2020/2021-es tanév oktatási rendjével kapcsolatban a SZIE is felhívta a figyelmet a személyi higiénia betartására, az orrot és szájat takaró maszk (esetleg sál, kendő) viselésére, továbbá a megfelelő távolságtartásra; az elméleti előadásokat csak online tartják meg, a személyes jelenlétet igénylő gyakorlatokat pedig kisebb csoportokban, védőtávolság mellett.

 

 

Innováció, programok

Mindeközben aktív a SZIE pályázati, oktatásfejlesztési tevékenysége is. Az egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több pályázatban kapott támogató szakmai véleményt, összesen mintegy 773 millió forint értékben, 6,3 milliárd forint összköltségű konzorciumi projektek részeként). Ezek között szerepel innovatív tenyésztéstechnológiát szolgáló korszerű biotechnikai, biotechnológiai és takarmányozási megoldások fejlesztése a tej- és hústermelés hatékonyságának javítása érdekében; növelt hatékonyágú FHPP, nagy hidrosztatikus nyomáskezelési technológia kifejlesztése, prémium nyerstermékek tartósításához, ízértékének, vitamin- és flavonoid-tartalmának megőrzéséhez; LPWAN kommunikációs technológiára épülő szarvasmarha bendőszonda kifejlesztése; speciális fogyasztói igények alapján tervezett, komplettált gabonaital-készítmények kutatás-fejlesztése egyedi enzimkémiai és mikrobiológiai fermentációs eszközrendszerrel, illetve lokális genetikai erőforrások felhasználása a globális kihívásokra.

 

Fotó: Az új SZIE időkapszulájának elhelyezése 2020. nyarán; Horizont Média-archív