fbpx

Orosz sertéshús megy a perzsiai keresztényeknek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 29.

Bár a muszlimok nem eszik a sertést, az ott élő örmény és asszír keresztények megvásárolhatják.

Oroszország 5 nap alatt 17 tonna sertéshúst exportált Iránba – jelentette a Rosselkhoznadzor orosz mezőgazdasági felügyelet június 26-án. Bár Irán sertésmentes piac az ott élő muszlim tradíciók miatt, egy meghatározott, keresztény társadalmi csoportot ellátó üzlethálózat árulhat a disznóhúst a húst nem muszlimoknak. Ez durván 300 ezer, elsősorban örmény és asszír származású keresztényt jelent,  akikre nem vonatkoznak az iszlám étkezési korlátozások. Ez az export annak is jele, hogy Irán behozatali politikája megváltozik, hogy megfeleljen Irán sokszínű lakosságának, egyben jelezheti az Oroszország és az iráni kisebbségi közösségek közötti növekvő kereskedelmi kapcsolatokat.

sertéstelep

Az orosz sertéshúsexport – miután egyelőre leküzdötte a sertéspestis közvetlen fenyegetését – egyébként növekedésben van. Az első negyedévben 47 ezer tonnát exportált, ami 32%-os éves növekedést jelentene, becsülte az Orosz Sertéshústermelők Szövetsége.

A Vietnámba irányuló export 130%-kal 19 ezer tonnára, a Hongkongba irányuló 140%-kal 1600 tonnára, a Mongóliába irányuló 44%-kal 1400 tonnára nőtt, míg a fehéroroszországi értékesítés 18%-kal nőtt, és megközelítette a 17 ezer tonnát.