fbpx

A magyar búza esetében a minőségre kell helyezni a hangsúlyt

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 13.

Martonvásár, 2013. június 12., szerda (MTI) – A magyar búzatermesztésnek a mennyiség helyett a speciális, minőségi fajták felé kell elmozdulni – hangzott el Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának szerdai országos kalászos szakmai napján és fajtabemutatóján.

Bedő Zoltán, a kutatóközpont főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben a martonvásári nemesítésű kalászos gabonafajták közül tizenhat szerzett minősítést.

Hozzátette: ez nem jelenti a fajtaszám emelkedését, mert a régebben nemesített fajták közül többet kivezetnek.

 

A magyar búza esetében a minőségre kell helyezni a hangsúlyt

 

Az új fajtákkal kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar gazdák számára gazdaságosan előállítható és a legnagyobb nyereséget biztosító, speciális igényeket kielégíteni képes fajtákat próbálnak nemesíteni.

Úgy vélte, hogy Magyarországnak a búza esetében a külföldi piacokra kell összpontosítani.

Megfelelő minőségimázst kell kialakítani, ezért ragaszkodni kell a Magyarországon minősített fajtákhoz.

Hozzátette: a magyar termelők gazdaságos működéséhez profitra van szükség, azt pedig „csak minőségi felárral lehet garantálni”.

Az MTI kérdésére elmondta: jelentősen emelkedett a kereslet a speciális, kiváló minőségű gabonák piacán, így Magyarországnak is ezekre kell megoldásokat felmutatni.

A külföldi vásárlók a sütőipari lisztek tekintetében a fehérje- és sikérmennyiségre, valamint ezek minőségére fókuszálnak.

Nagy felfutásban van az édesipari célokra használható lisztek gyártása is, amelyeket kekszek előállításához és tortagyártáshoz használnak.

A főigazgató az idei termésátlagokról kifejtette: őszi búzából 4,5 tonna várható hektáronként, az árpánál is hasonló termésmennyiségek mutatkoznak.

Hangsúlyozta, hogy ezek a mennyiségek jelentős előrelépést mutatnak az előző évekhez képest, amikor az aszály „elvitte a termés nagy részét”.

 

MTI 2013. június 12.