fbpx

Nyugodt lelkiismerettel, stabil alapokon

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 27.

Küzdelmes szezon után, lassan véget ér az őszi vetésű növényeink betakarítása. Újra egyfajta tanító és szélsőséges, „nem emlékszem ilyenre” típusú hónapokat éltünk meg együtt.

 

 

A tél érdeklődés hiányában ismét elmaradt, a hótakaró úgyszintén. Egy végletekig tartó, 10 hetes tavaszi aszály, fagyokkal, hidegbeütésekkel, koronavírussal tarkítva, hogy aztán Medárd megmutathassa magát. A kulcsfontosságú áprilist és májust pótolni már nem tudta, a visszatérő esőkkel kezdődő nyár pedig az aratást tolta ki és okozott komoly nehézségeket a felázott talajokon sok helyen, elsősorban őszi búzában. A betakarításkor tapasztalt példátlan minőség- és mennyiségbeli heterogenitás (a hektikus csapadékon túl) egyfajta szembesítésként, valós leképezése annak, milyen eltérő potenciállal is rendelkeznek talajaink adott gazdaságon, sőt adott táblán belül is.

Mint minden évben, idén is kombájnra ültem, hogy a gazdálkodóinkkal együtt győződhessem meg arról, milyen eredménnyel zártuk ezt az ismételten komoly kihívásokkal teli szezont. Az elmondott tapasztalatok és visszacsatolások alapján ismét bebizonyosodott, hogy a tápanyag-utánpótlási formák közül az őszi alaptrágyázás, s annak minősége, nevéhez méltóan alapvető fontossággal bírt a növényt és gazdáját egyaránt próba elé állító tavaszban.

A lombtrágyás „életmentések”, mint kihívásokhoz alkalmazkodó segítő, áthidaló beavatkozások mellett, ez játszotta az idei szezonban is a kulcsszerepet, s alakította a mért mázsák közti különbségeket, tábla és tábla közt.  Már évek óta érezhető, nemcsak lokálisan, hanem országos tendenciában is a kiszámíthatatlan csapadék mennyiség, de legfőképpen a csapadék-eloszlás. A víz megőrzése, a megbízható és könnyen mobilizálódó tápanyagtőke, és az erre alapuló kiváló növénykondíció valamennyiünk számára elengedhetetlen. Ehhez olyan műtrágya szükséges, amely kiváló szóráskép mellett, könnyen oldódó és felvehető tápanyagot biztosít a növényeink számára. Csak a „jól etetett” állomány képes ellenállni a stressznek.

 

YaraMila termékcsalád a talaj és a növény jó barátja

A Yara 1905 óta segít a gazdálkodóknak, így Önnek is. A YaraMila termékeket a legmagasabb nemzetközi normák szerint, szigorú minőségellenőrzés mellett gyártják. Bizonyítványukban fizikából és kémiából is „kitűnő” szerepel.

 

 

Alaptrágyázásra őszi kalászosaink és őszi káposztarepce esetében is a jól bevált, és bizonyított YaraMila termékcsaládot javasoljuk. A 600 kg-os BB kiszerelésű, melegen granulált, mezo-, és mikroelem-tartalmú komplex termékek biztosítják valamennyi kultúránk kiegyensúlyozott tápanyagellátását. A magas hatóanyag-tartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egy menetben egyaránt. A termékcsalád P/K arány tekintetében 0,48 és 3,8 közötti skálával rendelkezik, melyek közül mindenképpen találunk Önnek is talajra és növényigényre adaptált, helyspecifikus megoldást. Fontos kiemelnünk a YaraMila műtrágya család foszforminőségét is: a termékek foszfortartalma 85-90%-a vízoldható (könnyen és gyorsan felvehető), a fennmaradó 10-15% rész pedig citrátoldható (folyamatos foszforutánpótlást biztosít).

A YaraMila 8-24-24 a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben a repce alaptrágyák zászlóshajója. A Yara finnországi, 1100 kt/év komplex NPK összkapacitású, Uusikaupunki-i gyárából indul el, egészen az Ön műtrágyaszórójáig. 56%-os hatóanyagtartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít, valamennyi szántóföldi növényünknél sikerrel használható. Dózisa kultúrától és talajellátottságtól függően 250-400 kg/ha, vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha között van.

 

A komplex ellátás fontossága

A másik nagyágyú a YaraMila 16-27-7-es. Az, hogy több gyártó palettáján is megjelent már azóta ez a fenti két komplex összetétel, természetesen nem a véletlen műve, de kérem, ez ne tévesszen meg senkit… Szintén Finnországban, Siilinjarvi-ban gyártják. Kén, cink és magas foszfor tartalma miatt klasszikus kalászos-starter műtrágyának számít. Elsősorban azon területekre javasoljuk, melyek káliumban jól, foszforral viszont kevésbé jól ellátottak. Teljes felületre történő kijuttatáskor 250-300 kg/ha mennyiséget javaslunk, vetéssel egy menetben pedig 150-200 kilogrammot hektáronként. Ha a területünk foszforban jobban ellátott, mint káliumban, vagy növelni akarjuk a kálium-ellátottságot a YaraMila 7-20-28-at, ha pedig nagyobb a talajunk felvehető foszfor- és a káliumtartalmának különbsége a YaraMila 9-12-25-öt ajánljuk alaptrágyázásra. Ha makro-, mezo és mikroelem igényt összeadjuk, akkor tudni kell, hogy a búza ~ 400-600 kg tápanyagot vesz fel hektáronként egy szezonban, talajadottságtól függően, ezért tápanyagellátási oldalról nézve nem szabad egyfajta mostohagyerekként a búzára tekinteni a vetésforgónkban, hanem igenis intenzív kultúraként kellene kezelni, odafigyelve annak komplex ellátására.

 

 

A repce is meghálálja

A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink homogén „télbe meneteléhez”, tél végi regenerációjához, s a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez egyaránt. A YaraVitaTM Brassitrel Pro, mint az őszi káposztarepce igényeire kifejlesztett növény-specifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. Elsőként ősszel, 6-8 leveles állapotban, regulátorozással egymenetben, 2 liter/ha dózisban alkalmazva javasoljuk a kijuttatását. Ezzel felkészítjük a repcénket a télre, feltöltjük bórral a karógyökeret, megnöveljük kondícióját, stressztűrő-képességét, télállóságát. A gyorsan hasznosuló tápelemekkel a kezdeti fejlődés intenzívebb és egyenletesebb lesz, csökken a rovarkártétel kockázata, „ülni fog” a repceállomány.

 

 

A Yara csapata nevében szeretnék az előttünk álló szezonra is jó egészséget, sikeres gazdálkodást kívánni mindenkinek, mindezt optimális csapadékmennyiséggel és eloszlással megtámogatva. Mi tápanyag-gazdálkodási oldalról ezt a segítő támogatást továbbra is biztosítjuk Önöknek. Keressenek bennünket továbbra is, a már jól megalapozott Bizalommal!

 

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
06-30-964-9513