Bezárás

A hatékony preemergens repce-gyomirtás

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 28.

A nyereséges repce fontos őszi feltétele a „ritka szép repce”, azaza tág térállású, alacsony tőszámú és gyommentes állomány. Ettől és a jó tápanyag-gazdálkodástól várhatunk erőteljes őszi növekedést és rozettásodást, hogy tavasszal vastag szárral és sok oldalelágazással realizáljuk a repce nagy termőképességét.

A gyomirtási mód – preemergens, korai posztemergens, őszi posztemergens – kiválasztása az őszi növényvédelmi technológiánk része. Ez főleg a jellemző gyomviszonyoktól függ, de egyre többször találkozunk a szélsőséges időjárás okozta anomáliákkal, mint a kiszáradó magágyaknál jellemző elhúzódó keléssel, máskor pedig az extrém csapadék „herbicid-kilúgozó” hatásával, vagy egy decemberi „nyárias” hőmérsékleti periódus okoz fejtörést, ami a gyomcsírázás újabb és nem várt hullámát indítja el a még nem zárult repceállományokban…

Minden gyomirtási mód sikerének vannak, illetve lehetnek külső – talajminőség, időjárás – tényezői, de könnyen hibázhat a termelő is a gyomirtás időzítésével, a túl rövid tartamhatás választásával, vagy akár a gyomviszonyok félreismerésével. A rosszul sikerült gyomirtások félreérthetetlen jelzője az aratáskori székfüves vagy pipacsos tábla, de a repce alatt maradt és már elvirágzott zsombor, pásztortáska és egyéb T1,2-es gyomfajok is egész évben konkuráltak a vízért és a tápanyagokért, vagyis csökkentették a termést.

Preemergens gyomirtás: mikor vetni lehet, akkor gyomirtani is, így tartja egy régi növényvédős bölcsesség! A csapadékosabb termőhelyeken hagyományos és általában jól bevált gyomirtási mód a vetés utáni, de a repce kelését megelőző, csírázás és növekedésgátló herbicid kombinációk alkalmazása. Elterjedt alaphatóanyaga a metazaklór, amely a megkésett bemosócsapadék hatására is képes hatékonyan „utánanyúlni” sok gyomfajnak, így a kamilla- és pipitérféléknek. Széles hatásspektrumú, jó szelektivitású herbicid. Újonnan felmerült hátránya, hogy néhány évvel ezelőtti engedélymódosítását követően már csak 3 évenként és maximum 750 g/ha hatóanyagot juttathatnak ki a termelők, ami a hoszszabb és csapadékosabb őszi időszak esetén nem biztosít elegendő tartamhatást. Ennek kivédésére jelent meg a dimethenamid+metazaklór csírázásgátló kombináció, a Springbok®, amely 200+200 g/l tartalmú kombináció, így a 2,5 l/ha dózisával a leghosszabb tartamhatású gyomirtási lehetőségek egyike.

Preemergensen kiváló kombinációs partnere a galaj- és pásztortáska-specialista klomazon hatóanyag. A 20 ha-os Repce® Flex termékpár – 0,15 l/ha Command® 48 EC + 2,0 l/ha Springbok – a legtöbb őszi csírázású gyomfaj – székfű-félék, pipacs, zsombor, tyúkhúr, veronika-félék, galaj, pásztortáska – ellen hatékony, három hatóanyagú modern gyomirtó. Az újonnan terjedő gémorr-félék ellen közel 100%-os hatékonyságú, míg az egyes helyeken megjelenő kék búzavirág ellen jelentősen gyérítő hatású (ATC vizsgálat, Ausztria, 2014).

A gyomirtási módok és számos repceherbicid összehasonlítására a Kwizda ATC (2014/15, Gerhaus, Ausztria) kísérleti telepén mesterségesgyomvetéssel biztosított, extrémfertőzési körülmények mellett teszteltettük a különböző dózisú kombinációinkat.

A fentieket és a gyomirtó-összehasonlítási vizsgálat eredményét összefoglalva:

A preemergensen kijuttatott REPCE FLEX (0,15 l/ha Command 48 EC + Springbok 2,0 l/ha) kombinációink vagy önmagában kijuttatott Springbok (2,5 l/ha) egyaránt jó vagy kiváló hatékonyságúak a legjellemzőbb repce gyomok ellen. Galajos és pásztortáskával erősen fertőzött területekre a Repce Flexet javasoljuk!

 

Vig József
növényvédő szer termékmenedzser

Fehér Tamás
Bemutató Farmszakmai fejlesztő