fbpx

Két újdonság a Pioneer® őszi káposztarepce kínálatában

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 08.

A Corteva Agriscience™, mint nemesítő vállalat tevékenységének a végfelhasználó gazdálkodók számára leglátványosabb eredménye az, amikor új hibrideket vagy új technológiai lehetőséget mutathat be. Ez jelzi a kutatói és nemesítői munka előrehaladását, az innováció következő lépcsőjét. Ennek fényében vezetünk be a magyarországi piacra két új Pioneer® őszi káposztarepcét, a PT298* és a PT303 hibrideket.

 

Pioneer Corteva

 

A PT298 az egyik legújabb Pioneer® hibrid a hagyományos, magas típusú őszi káposztarepcék csoportjában, kimagasló termőképességgel és kiváló pergésellenállósággal

Termésstabilitása kiemelkedő, ezt a rendkívül jó pergési ellenállása alapozza meg, e tekintetben a Pioneer® hibridek legjobbika. A termésstabilitásban közrejátszik a rendkívüli adaptációs képessége a hibridnek. Emellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal nyújt sokkal nagyobb biztonságot a termelőnek.

Tenyészidő szempontjából középérésű hibrid, olajtartalom alapján is a jobbak közé sorolható.

Őszi fejlődése a magas hibrideknek megfelelően gyors, és tavasszal egyértelműen ez a leghamarabb újrainduló hibrid a Corteva kínálatában. Ezzel összhangban a virágzása is nagyon hamar elkezdődik, ahogyan ez látható a mellékelt fotón.

 

Corteva Pioneer
A PT298 tavasszal korán újraindul, és hamar virágzik (Fotó: Corteva)

 

A Metkon™ 60 regulátor hatású gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik számára fontos szempont a minél nagyobb termésstabilitás biztosítása, hiszen e tekintetben a PT298 minden kétséget kizáróan az egyik legjobb hibrid a Pioneer® őszi káposztarepce kínálatában.

 

A PT303 hagyományos, magas őszi káposztarepce hibrid a Pioneer® nemesítés egyik legújabb eredménye

Kimagasló termőképességgel és Protector® Sclerotinia tulajdonsággal jellemezhető. A PT303 közép-késői érésidejű repce, termőképessége kiugróan magas az eddigi hibridjeinkhez képest. Termésstabilitását nagyban növeli az a tény, hogy Sclerotinia ellen genetikailag megalapozott toleranciával rendelkezik a hibrid. A Sclerotinia, más néven a fehérpenészes rothadás az őszi káposztarepce egyik legártalmasabb betegsége. A fertőzés súlyossága évenként eltérő mértékű lehet, az időjárástól függően szélsőséges esetben a kár elérheti a 40%-ot is. Hazánkban a Sclerotinia veszélye mindenhol jelentkezik a nagyszámú gazdanövény (őszi káposztarepce mellett mustár, olajretek, napra-forgó, szója, gyomnövény) és a szűk vetésváltási fordulók eredményeként. Különösen mélyfekvésű és csapadékos területen célszerű toleráns hibrid, így a PT303 használata. Mindemellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal nyújt még nagyobb biztonságot a termelőnek.

Ráadásul a magas termésszint mellé kimagasló olajtartalom is párosul, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során.

Őszi kezdeti fejlődése és tavaszi újraindulása a magas hibrideknek megfelelően egyaránt gyors. Ennél a hibridnél is javasoljuk regulátor használatát ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik keresik az innovatív, több szempontból is kimagasló hibrideket.

 


A fejlesztői kísérletek alapján kijelenthető, hogy a termőképesség kiváló (Grafikon: Corteva)

 

A hatékony gyomirtás érdekében válasszon a Corteva kínálatából őszi gyomirtó szert: a Runway™ a talajon keresztüli hosszú tartamhatásával, a Belkar™ rugalmas kijuttathatóságával és széles hatásspektrumával lehet jó választás. Regulátorként pedig a Metkon™ 60** gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel és tavasszal.

 

  • PTrepce hibrid azonos az Agile néven regisztrált hibriddel.
  • A Metkon™ gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

 

SÓLYOM JÁNOS
vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience