Covidnak köszönhetően kitolódott a benyújtási határidő

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 08.

Az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani, nem a törvény által előírt június 30-ig.

 

Mezőgazdaság, ÖCSG
A törvény által megjelölt határidő lejárt, de még benyújtható a szerződés a megjelent módosítás alapján (Fotó: Barna Ferenc)

 

A határidő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére tolódott ki

A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) 2021. január 1-jén lépett hatályba, ez a családi gazdaságok és az őstermelők nyilvántartását is érintette. A szabályozás értelmében azok, akik 2020. december 31-én hatályos közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, 2021. január 1-jétől kezdődően együttesen őstermelők családi gazdaságaként (ÖCSG) működnek tovább.

A törvény értelmében nekik 2021. június 30-ig kellett megfelelniük az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek, és az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést benyújtani a NAK-nak. Ennek elmulasztása esetén az őstermelői nyilvántartásból törölni kellett volna a tagok őstermelők családi gazdaságában történő részvételét.

A NAK nyomtatványmintákkal segíti a gazdálkodókat a tárgykörhöz tartozó jogszabályi feladatok végrehajtásában.

 

Megjelent a módosítás

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara egyes eljárásainak a veszélyhelyzet ideje alatti sajátos szabályairól szóló 371/2021. (VI. 30.) kormányrendelet tartalmazza a határidő módosítását, miszerint a közös őstermelői igazolványból létrejött őstermelők családi gazdaságai a veszélyhelyzet végéig kaptak időt a szerződés megküldésére, illetve az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek megfelelésre.

 

Mezőgazdaság, ÖCSG
A veszélyhelyzet, mint sok más határidőt, ezt is átírta (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az alapítószerződések megfogalmazásában a NAK falugazdászai készséggel állnak az érintettek rendelkezésére. Ide kapcsolódó információ, hogy a már 2021. január 1-je előtt is családi gazdaságként működő őstermelőknek nem kell szerződést benyújtaniuk.

 

Forrás: NAK