fbpx

Az „élelmiszeripari patriotizmusért” tüntetett több ezer francia gazda Párizsban

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 24.

Párizs, 2013. június 23., vasárnap (MTI) – Több ezer francia gazda 700 tenyészállattal vonult fel vasárnap Párizs utcáin, tiltakozásul az állattenyésztők terheinek növelése, az egymásnak ellentmondó környezetvédelmi előírások és egyéb szabályozások, valamint a stagnáló árak ellen.

A legjelentősebb agrárszervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák nevű szakszervezet által szervezett megmozdulás a fővárosiak és általában a fogyasztók figyelmét kívánta felhívni az állattenyésztők és tejtermelők egyre nehezebb gazdasági és pénzügyi helyzetére, amelyből szerintük csak az „élelmiszeripari patriotizmus” jelenthet kiutat.

A menetet három traktor, valamint 15 tehén és borjú vezette.

 

Az "élelmiszeripari patriotizmusért" tüntetett több ezer francia gazda Párizsban

 

A gazdák táblákat tartottak magasba a következő feliratokkal: „A tejárral a nagy áruházláncok megfejnek minket”, „Mezőgazdaság nélkül nincs élelmiszer”, „Mezőgazdaság = munkahely, a mezőgazdaság nem telepíthető külföldre”, „Korábban volt jövedelmünk, de az korábban volt”.

A szervezők szerint 11 ezren, a rendőrség szerint 6200-an vettek részt a Montparnasse pályaudvartól az Invalidusok előtti térig tartó felvonuláson, ahol a Franciaország minden részéből érkezett gazdák – állataikkal – helyi specialitásokból tartott ingyen kóstolókkal fűszerezett gazdaünnepre várták az érdeklődőket.

 

Az ünnepi hangulatú búzamezővé alakult téren a mezőgazdasági szakszervezetek vezetői a francia gazdák egyre elfogadhatatlanabb helyzetéről tartottak beszédeket.

Francois Thabuis, a fiatal gazdák nevében arról beszélt, hogy egyetlen ágazat sem fogadhatja el, hogy veszteségesen dolgozzon.

A nagy áruházláncokkal folytatott erőviszonyban a gazdák rendszeresen alulmaradnak, s minden egyes vesztes csata újabb farm bezárást eredményezi – hangsúlyozta a fiatal termelő.

Christiane Lambert, az FNSA alelnöke a France Info hírrádióban elmondta: „a verseny nagyon kemény, az áruházláncok olcsó importhúst árulnak, amely viszont nem olyan minőségű, mint a francia termék”.

Mindez szerinte nagyon sok tenyésztőt „megfutamodásra” késztet.

Ezért a „párizsiakat az FNSA élelmiszeripari patriotizmusra” kéri, azaz arra, hogy „a francia termékeket válasszák” a boltokban.

„Franciaországban nagyon magas színvonalú a mezőgazdaság, régi hagyománnyal, de az egyre lejjebb nyomott árak miatt sokan nem ezeket a termékeket fogyasztják.

Ezért fordulunk a közvéleményhez segítségért.

A politikának pedig nagyon gyorsan enyhítenie kell a jelenleg érvényben lévő 400 ezer előíráson” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az Európai Unió agrárminiszterei kedden és szerdán tartják következő egyeztetésüket az uniós agrárpolitika (KAP) jövőjéről.

Stéphane Le Foll francia mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán megjegyezte: évek óta azért harcol, hogy a KAP reformja európai szinten az állattenyésztőknek kedvezzen.

 

 

MTI 2013. június 23.