fbpx

Müthing, a szárzúzás mestere

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 október 18.

Hazánkban a Güttler Kft. foglalkozik a Nyugat-Európában igen népszerű Müthing márka szárzúzóinak kizárólagos forgalmazásával. A kft 2018. szeptember 12-én Solton rendezett szakmai napján a Müthing teljes palettáját bemutatta.

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője köszöntője után az 1989-ben alapított német Müthing márka ismérveit prezentálta. – Az elmúlt évek alatt a mezőgazdasági munkagépgyártás szegmensén belül többféle eszközt gyártottak, jelenleg a vízszintes tengelyű kalapácsos szárzúzóiról híres a márka. Évente összesen 3500-4000 darab gép lépi át a két gyár küszöbét. Általánosságban elmondható, hogy az összes Müthing eszköz lelke a „cápauszony” állókéses rendszer, ez a homogén mulcs alappillére. Másik nagy szabadalmuk a mechanikus ütközés elleni biztosítás védelem, mely az MU-L/S és az MU-H/S típusoknál lelhető fel. Legújabb innovációjuk pedig a frontfüggesztő virtuális húzópont.

Mulcsozás okosan!

A modern mezőgazdaságban már sokkal több igénynek kell megfelelni, mint egyszerűen csak az élelmiszer-előállítás. A gazdálkodók már nemcsak a termékekkel, hanem a termelés módjával szemben is igényeket támasztanak, ilyen például a fenntartható gazdálkodás, a kevesebb növényvédő szer használata, a talaj termékenységének növelése, illetve a környezetbarát gazdálkodási mód. Ha e kritériumoknak meg akarunk felelni, fontos, hogy segítsük a környezetünk természetes folyamatait, melyre a mulcsozás nagyszerű partner lehet.

A finomra mulcsozott növénymaradványok gyorsan bomlásnak indulnak. Ez csökkenti a betegségek esélyét és a kártevők életterét. A gyorsan bomló növénymaradványok táplálékként szolgálnak a következő kultúrák számára. A maradványok egyenletes eloszlása azt jelenti, hogy a tápanyagok eloszlása is egyenletes. Az egyenletesen szétterített mulcs megakadályozza a talajeróziót. A durván mulcsozott köztes termények megbízhatóan akadályozzák a kikelést, így a következő főterményben nem lesznek gyomnövények. A táblaszéleken a finom mulcs megakadályozza a gyomnövények behatolását a területre, és rövid idő után mezőgazdaságilag is jól hasznosítható.

A Müthing mulcsozóival sikeresen célozhatjuk meg a fenti eredményeket. A szántóföldi bemutató alkalmával összesen 11 munkagépet láthattak az érdeklődő gazdák.

A nap házigazdája a Solti Rákóczi Zrt. és a Totyafarm Kft. képviseletében Borbély István volt, aki 1000 hektáron hagyományos szántóföldi kultúrákat termeszt édesapjával, Solt és Dunavecse környékén.

– A Güttler Kft.-vel 12 éve vagyunk szakmai kapcsolatban a hengerek révén. Külföldi kiállítások során többször találkoztam a Müthing szárzúzókkal. Hosszabban teszteltünk egy MU FARMER 670-est, de nekünk túl nagynak bizonyult, így 4 éve először egy MU-Farmer 420/S oldalsó mulcsozót vásároltunk, majd az idei évben egy MU-Farmer/F 300 front mulcsozó került hozzánk. A 420-as Farmert mi nemcsak napraforgóra, hanem csemegekukorica-szárra, gazra és egyéb venyigés területekre is használjuk. Közel 2000 hektár után kellett egy garnitúra kalapácsot cserélni benne, egyéb kopást nem tapasztaltunk. Idén szereztünk be egy nagyobb teljesítményű erőgépet, amihez kapcsolható a front mulcsozó. Ezzel a gépkapcsolattal a napraforgó-betakarítás után sokkal gyorsabban tudjuk lezúzni a szárat. Mivel nálunk 3-4 kombájn arat, így nagyon kevés időnk van a szármaradvány eltűntetésére. Közel 7 méter a munkaszélessége, így kiváló a területteljesítménye. Ráadásul a két gépnek külön-külön is nagy hasznát vesszük. Mindenkinek ajánlom a Müthing gépeit, aki mulcsozásban gondolkodik.

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak

Kalmár Nárcisz