fbpx

Ösztöndíjat, tandíjkedvezményt nyerhetnek a TDK-val

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 13.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Tudományos Diákköri Tanácsa Versenyezni hívja a vállalkozó kedvű középiskolás diákokat, hallgatókat. A legjobb dolgozatot író középiskolások ösztöndíjat, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók tandíjkedvezményt nyerhetnek.

 

Virágzó gyümölcsfa
A dolgozat témája kapcsán a mezőgazdaságból kell meríteni
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A diákköri tevékenység célja

A tehetséggyarapítás és a szakmai utánpótlás fontos színtere a tananyagon túlmutató tudományos kutató munka. TDK dolgozataik megírásával a diákok már középiskolai tanulmányaik során betekintést nyerhetnek a tudományos életbe.

A legalább öt, de legfeljebb tíz oldal terjedelmű esszéket, a mezőgazdaság, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, vállalatgazdálkodás vagy a településfejlesztés témakörében is megalkothatják a tanulók, de mesélhetnek saját gazdaságukról, illetve akár megálmodhatják saját jövőbeli vállalkozásukat is. A lehetséges témák tárházának a hungarikumoktól egy-egy kézműves mesterség bemutatásáig csak a fantázia szab határt.

 

Kinek írták ki a pályázatot?

Valamennyi hazai és határon túli középiskola nappali tagozatos hallgatója pályázhat egyénileg vagy csoportosan (maximum 3 fő).

A pályamunkák elbírálásakor kitétel, hogy az eredmények saját vizsgálatokon, gondolatokon, következtetéseken alapuljanak. A versenyen való részvétel ingyenes.

A dolgozatokat 2021. november 21-éig a [email protected] e-mali címre kell elküldeni.

 

A benyújtott dolgozatokat szakmai zsűri értékeli

A legjobb munkák szerzői dolgozatukat a 2021. december 8-án tartandó Tudományos Diákköri Konferencia Középiskolai Szekciójában előadás formájában mutatják majd be, karunk Hódmezővásárhely, Andrássy út 15. szám alatt található kari székhelyen. (A szóbeli prezentáció pontos időpontjáról később értesítjük a versenyzőket és felkészítő tanáraikat.)

A jelenleg érvényes protokoll alapján, a rendezvényt jelenléti formában tervezzük megtartani.

Az első három helyezett, sikeres felvételi esetén ösztöndíjat nyer a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára. Az I. helyezett 100 ezer forint, a II. helyezett 75 ezer forint, a III. helyezett pedig 50 ezer forint ösztöndíjat kap ajándékba.

A részletes pályázati kiírás az egyetem kari weblapján, a Kutatás/Tudomány – Tudományos diákkör – Formai követelmények címszó alatt érhető el.

 

Középiskolás diák a természetben
A szakmai utánpótlás színtere a tananyagon túlmutató tudományos kutató munka
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Tandíjkedvezményt kaphatnak a hallgatók

Az SZTE Mezőgazdasági Kara idén is megrendezi meghatározó, tudományos versenyét. A konferenciára elsősorban az agrárium, a vidékfejlesztés, a természetvédelem, az ökonómia és vadgazdálkodás területéről várunk pályamunkákat.

A felhívás nemcsak a Mezőgazdasági Kar hallgatóinak szól, verseny nyitott minden olyan versenyző számára, aki tudományos munkáját a fenti témakörökben végzi. A végzős BSc-s hallgatók szakdolgozatukat is benyújthatják tudományos diákköri munkának. A formai és tartalmi követelmények az egyetem kari weblapján elérhető.

A pályamunkákat csak elektronikus formában kell benyújtani a [email protected] e-mail címre, 2021. november 12-én éjfélig.

A benyújtott dolgozatokat szakmai zsűri értékeli. A legjobb munkák szerzői dolgozatukat a 2021. december 8-án tartandó Tudományos Diákköri Konferencián előadás formájában mutatják be.

Az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatói a sikeres TDK szerepléssel mentesülnek a szakdolgozatvédés alól. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián résztvevő hallgatók az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzésein tandíjmentességet nyerhetnek a képzés utolsó félévére.

A jelenleg érvényes protokoll alapján a konferenciát jelenléti formában tervezzük megtartani.

 

Forrás: SZTE, Sajtóközlemény