fbpx

Csökkenthető a műtrágya és növényvédő szer felhasználása

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 13.

A cél, hogy a mikrobiális oltóanyagok segítségével csökkenthető legyen a műtrágya és növényvédő szer felhasználása, miközben a terméshozamok növekednek és a talajélet javul.

 

együttműködés (NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség)Több évtizednyi közös munka előzte meg a megállapodást (Fotó: Sajtóközlemény)

 

A megkötött megállapodás mintegy évtizednyi együttműködést pecsételt meg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége megállapodást kötött. Az ünnepélyes aláíráson a NÉBIH-et Jordán László igazgató (Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság), Zsigmond Richárd igazgató (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság), Csapó József osztályvezető (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály), a Magyar Talajvédelmi Szövetséget Dr. Pénzes Éva ügyvezető képviselte.

 

A Magyar Talajvédelmi Szövetség 2016 óta folytat vizsgálatokat a NÉBIH-hel

A beállított kísérletek célja, hogy független szakértőként a NÉBIH, a talajoltó baktérium készítmények hatását és eredményességét mérje.

Eddig kukorica, árpa, szója és őszi káposztarepce kultúrákban, kisparcellás 3 ismétléses kísérletben tesztelték a különböző baktérium készítményeket. A beállításoknál a kezeletlen területek mellett pozitív kontrollként plusz nitrogénnel műtrágyázott terület (50 kg/ha, hatóanyag) is szerepelt. A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll értékeit. Átlagosan 10 és 26%-kal magasabb terméseredményeket mutattak a vizsgálatok. Az is megállapítható, hogy még a plusz nitrogént kapott területek eredményei is elmaradtak a baktériumos oltóanyaggal kezelt parcellákétól.

 

együttműködés (NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség)A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei meghaladták a kontroll értékeit – állapították meg a kutatók (Fotó: Sajtóközlemény)

 

A szövetség számára fontos

A gazdálkodókat a magyar klimatikus környezetben hatékony baktérium készítményekkel szolgálják ki – ez a szövetség prioritása. A tagok olyan magyar KKV-k, akik az elmúlt évtizedekben jellemzően saját erőforrásból folyamatosan fejlesztik a készítményeiket.

A cél, hogy a mikrobiális oltóanyagok segítségével csökkenthető legyen a műtrágya és növényvédő szer felhasználása, miközben a terméshozamok növekednek és a talajélet javul. A NÉBIH vizsgálatok eddig azt bizonyították, hogy az egyes kultúrákban hatékonyan és eredményesen alkalmazható a talajoltási technológia.

 

A Zöld Megállapodás ösztönző hatásai

A következő időszakban az várható, hogy az EU-s Zöld Megállapodás (Green Deal) következtében az uniós támogatási rendszer fokozottan ösztönzi a talajok állapotának javítását, az ökológiai termelés növelését, miközben előírják a műtrágyák csökkentését és egyes növényvédő szer hatóanyagok kivonását.

Mindezek az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható termésnövelő anyagok felé fordítják majd a figyelmet és a fenntartható gazdálkodást támogató készítmények iránt jelentősen megnövekvő kereslettel kell uniós szinten számolni. Ebben a környezetben liberalizálja a jövő év közepétől az EU a termésnövelő anyagok engedélyezését.

 

együttműködés (NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség)Fontos kritérium a fenntartható gazdálkodás támogatása (Fotó: Sajtóközlemény)

A magyar talajoltó baktérium készítmények a NÉBIH-nek köszönhetően szigorú engedélyeztetési és ellenőrzési folyamaton esnek át, ezért a gazdák számára garanciát jelentenek. Az eljárás során előállított baktérium készítményeket a hazai klimatikus és természeti környezetre fejlesztették ki, és több évtizedes hazai gyakorlatban vagy a NÉBIH engedélyezése során már bizonyítottak.

 

Forrás: Sajtóközlemény