fbpx

Így védekezz a rágcsálók ellen: 5 házi trükk ultrahanggal

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 13.

Az ősz beköszöntével a rágcsálók meleg, fagymentes helyeket keresnek maguknak, hogy átvészeljék a telet.  Az eredményes védekezés legfontosabb eszköze a prevenció, ezért a ház körüli teendőket érdemes már a fagyok előtt elkezdeni, megelőzve, hogy a rágcsálók az otthonunkba fészkeljék be magukat.

egér

Ha minden igyekezetünk ellenére is megjelentek a rágcsálók, akkor sincs minden veszve. Amikor a csapdák és mérgek bevetése nem opció, választhatunk a humánus, kevésbé drasztikus megoldások közül. Sőt, némelyikért még a házból sem kell kimozdulnunk.

5 házi módszer a rágcsálók távoltartására

#1 borsmenta-olaj

A borsmenta illóolaj illatát a rágcsálók nem kedvelik. Helyezzünk illóolajjal átitatott vattapamacsokat olyan helyekre, ahol a rágcsálók felbukkanhatnak. Ilyen például a szekrények alja vagy épp az éléskamra polca. A vattakorongokat célszerű hetente újra átitatni az illóolajjal.

#2 mentanövény

Mentát cserépben is nevelhetünk, így télen is rendelkezésre állhat. Csakúgy, mint az illóolaj, irritálja a rágcsálókat. A lemetszett leveleket célszerű gyengéden megcsapkodni, hogy az illatanyagok kiszabaduljanak a növényből.

#3 macskaalom

A macska már önmagában egy jól működő egérfogó, azonban egyes helyekre sajnos még ő sem férkőzik be, macskaalmot viszont szinte bárhová eltudunk helyezni (természetesen ügyelve a higiéniára). A macskák vizeletének szaga elrettenti a rágcsálókat, hiszen jelzi nekik, hogy veszély leselkedhet rájuk, ha tovább merészkednek. Egy kevéske használt macskaalmot helyezzünk a rágcsálók bejutásának helye közelébe! Az erre tévedő betolakodó kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e kockáztatni a bőrét.

#4 őrölt fekete bors

A feketebors is kellemetlen illatú az érzékeny szaglású vendégeinknek. Szórjunk egy keveset a járatukba, és űzzük ki biztonságos rejtekéből.

#5 kénlap

A kén fontos eszköze a must és a bor kezelésének. Ahol borospince van ott biztosan találkozhatunk kénlappal is. A módszer különösképp patkányok ellen alkalmazható. A meggyújtott kénlapot lógassuk a járatukba, ezáltal a füst bekerül a rejtekbe és a patkányt menekülésre kényszeríti. Miután kimenekült, gondoskodjunk róla, hogy többet vissza se tudjon menni. Kénlap szinte bármelyik gazdaboltban beszerezhető.

egerek kenyér


Ultrahangos nyest- és rágcsálóriasztók: nemcsak a baj megszüntetésére!

Az ultrahangos nyest- és rágcsálóriasztók nemcsak a baj megszüntetésére, hanem megelőzésképp is bevethetők, csökkentve a megtelepedés esélyét a helyiségben. A készülékek az ultrahang zavaró hatását használják az állatok ellen. Ez azt jelenti, hogy olyan frekvenciát bocsátanak ki, ami a nyestek és a rágcsálók számára elviselhetetlen. Ezért, amikor elérik a védett területet, a negatív élmény megfordulásra kényszeríti őket, és inkább más életteret keresnek maguknak.

nomus plus

A készülékek telepítése nem igényel szaktudást, csupán arra kell ügyelni, hogy a lehető legkevesebb tárgy akadályozza a hang terjedését.

Szerencsére az ultrahang emberi fül számára szinte érzékelhetetlen, ezért a nyugodt alvás biztosított, a rágcsálóknak pedig a folyamatos fülfájdító zúgás.

 

Doxmand