fbpx

Könnyebb megelőzni, mint megszüntetni

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 13.

Sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a közlekedők a közutakon; megjött az ősz a csapadékos időjárással, az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkákat végző gépek közlekednek, melyek szennyeződést hordhatnak fel az utakra. Kis munkával azonban könnyebb megelőzni a szennyezést, mint aztán letakarítani.

 

mezőgazdasági munkagép
Mezőgazdasági munkagép a termőterületen (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Könnyebb megelőzni, mint megszüntetni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közös videójában hívja fel a gazdák figyelmét, hogy a termőföldekről közútra történő sárfelhordást sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni.

A Magyar Közút útellenőrei folyamatosan járják a kezelésükbe tartozó 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Munkájuk része az is, hogy a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében bármilyen közúti szennyeződést eltávolítsanak a burkolatról, amit a közlekedők okozhatnak utazásuk során.

Ugyanakkor jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést, hiszen azon túl, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt egy sáros burkolat. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a mezőgazdaságban dolgozóknak a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkájukat elvégezniük.

 

A Magyar Közút és a MEGFOSZ kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket

A közútra való felhajtást megelőzően a kezelők feladata, hogy a gépjárművük kerekeinek felületéről, valamint a gumi bordáiból távolítsák el a felragadt sarat. Amennyiben erre nem kerül sor és a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani – csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt és jelentős plusz anyagi ráfordítással is jár –, nem beszélve arról, hogy a saras burkolat balesetveszélyes is lehet.

A közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy a következő hetekben egyes térségekben a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük is a szakemberek.

 

Tiszta kerék… (Videó: Magyar Közút)

 

Együttműködés a közlekedésbiztonság érdekében

A Magyar Közút és a MEGFOSZ nemrég kötött együttműködési megállapodást, melynek részeként a társaságok a jövőben további közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést.

 

Forrás: MEGFOSZ, Sajtóközlemény