fbpx

Fogház az ítélet a halálos traktorbaleset után

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 15.

Az eszközhordó villa úgy feltépte a személyautó oldalát, hogy az ötéves kislány életét vesztette. A mostani szezonban is sok a mezőgazdasági járművekkel kapcsolatos baleset, a rendőrség óvatosságra int.

 

baleset
A képek csak illusztrációk!

 

Az eszközhordó villa tépte szét a kocsit

A Szombathelyi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 1 év 10 hónap fogházra és 375 ezer forintos pénzbüntetésre büntette, illetve 6 évig eltiltotta a járművezetéstől azt a férfit, aki tavaly ilyenkor halálos balesetet okozott. A traktoros, aki korábban is okozott már közúti baleseteket, Vasszécseny felől szállított 27 szalmabálát a traktor mögé kapcsolt pótkocsin. Egy kereszteződéshez érve sem egy másik, érkező autó vészvillogóját, sem az elsőbbségadás kötelező táblát nem vette figyelembe: 35-39 km/órás sebességgel nekiütközött az éppen akkor odaérkező autónak. A traktor eszközhordó villája felszakította a személygépkocsi bal oldalát, aminek következtében az itt utazó gyermek, a gyereküléssel együtt kirepült az autóból, és az ütközésben felborult traktor alá szorult. Hiába küzdöttek a gyermek életéért, végül nem tudták megmenteni, belehalt sérüléseibe. (Az ítélet nem jogerős: a vád és a védelem is fellebbezett.)

 

baleset

 

Balesetek sorozatban: figyelni kell!

A nyári munkák főszezonjában természetes módon sokkal több mezőgazdasági jármű közlekedik az utakon. Ebből adódóan az ezekkel összefüggő balesetek száma is megnő ilyenkor. Június 24-én egy traktor – két pótkocsit vontatva – a Bács-Kiskun megyei Harkakötöny térségében behajtott a vasúti átjáróba, ahol az érkező vonattal ütközött. A traktor elejét érte az ütközés, az alkatrészek a síneken és a töltés mentén hosszan szétszóródtak. A harkakötönyi sofőr a munkagépből kiesett, személyi sérüléseket szenvedett, kórházba szállították. Pár nappal korábban a Győr-Sopron megyei Kapuvár külterületén egy pótkocsit vontató MTZ traktor fülkéje és vontatmánya kanyarodáskor szinte kettészakadt, de szerencsére a traktor vezetője nem sérült meg. Szintén június közepén Orosháza határában, a Vándor Fogadó környékén egy traktor és egy autó ütközött, utóbbi az árokba is borult, de szerencsére az egyetlen sérült állapota ott sem vált súlyossá.

A szezon miatt a Somogy megyei rendőrség külön felhívásban kéri-figyelmezteti az autósokat a fokozott figyelemre.