fbpx

Rágcsálókkal küzd? – Van megoldás

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 05.

Kicsik, fürgék, szaporák, és nemcsak nyugtalanító zajjal zavarják a ház nyugalmát. Számos esetben súlyos anyagi kárt okoznak drága mezőgazdasági gépekben, a tárolt értékekben. Ők a téli hideg miatt behúzódó rágcsálók – patkányok, pelék, egerek –, amelyek ellen most új, magyar szabadalom nyújt minden korábbinál hatékonyabb, tartós védelmet. Nagy Tamást, a rendszerek fejlesztőjét kérdeztük.

A különféle rágcsálómérgeknek van egy komoly hátrányuk: a kis állatok, még mielőtt elpusztulnának, megrágják a drága gépek vezetékeit, kárt okoznak a raktározott terményben. Hogyan segít a Doxmand technológiája?

A rágcsálók két helyet szeretnek igazán a téli időszakban: ahol meleg van, és ahol táplálékot találnak. A mérgek egerek, patkányok ellen megoldást nyújthatnak, ám ügyelni kell, hogy más állat ne férjen hozzá, és a tetemek eltávolításával is foglalkozni kell. Viszont ahhoz, hogy az egér a méregből fogyasszon be kell mennie a védendő területre, és mivel a mérgek jellemzően nem azonnal hatnak, így amíg szabadon garázdálkodik, kárt is okoz a védendő területen. Ráadásul egyes védett állatokkal – például a pelével – szemben a méreg szóba sem jöhet. Ezzel szemben az ultrahanggal védett területre már eleve be sem mennek a kártevők! A Nomus rágcsálóriasztók véletlenszerűen változtatják a zavaró ultrahang frekvenciáját, így a rágcsálók nem tudják megszokni azt, inkább elhagyják a védett területet és új menedéket keresnek.

Milyen hatótávolsággal üzemelnek a Doxmand berendezései?

Három rágcsálóriasztónk van. A Nomus 65m2 kisebb raktárak, műhelyek, pincék, padlások védelmét látja el. A Nomus Plus 1500m2 a nagyobb géptárolók, magtárak, raktárak, gazdasági épületeket védi. A Nomus 360 a négy darab hangszóró segítségével 360 fokos védelmet biztosít, négyszer nagyobb lefedett területen, a Nomus Plus-hoz képest.

Emberre vagy háziállatokra nézve nem veszélyesek a Doxmand riasztói?

Az emberre, háziállatra semmilyen káros hatással nincsenek termékeink. Az ultrahangos riasztási technológia egyik legnagyobb előnye, hogy azok kifejezetten a rágcsálók hallására lett kifejlesztve, így a háziállatok veszélyeztetése nélkül lehet távol tartani a hívatlan vendégeket.

Anyagilag is megéri?

A legolcsóbb megoldás mindig a megelőzés. A rágcsálóriasztót csak egyszer kell megvásárolni, így néhány tízezer forintos beruházással elkerülhetőek a rágcsálók okozta, esetenként több százezer forintos nagyságrendű károk. Termékeinkre 30 napos pénz-visszafizetési garanciát vállalunk. Ha a vevő nincs megelégedve, mi visszafizetjük a termék vételárát. Erre egyébként még soha nem volt példa.

Mit javasol azoknak, akik most e cikket olvassák, és a rágcsáló-invázió elleni védekezésben érdekeltek?

– Először meg kell ismerni az „ellenséget”: milyen állat, hol és milyen élelmet keresve jön be a területre. Az első teendő a számukra kedvező környezet megszüntetése: takarítás, az élelem elzárása, ha ez lehetséges. Általánosságban igaz, hogy ha nincs élelem, nincs kártevő. Ahol ez nem kivitelezhető, oda különösen ajánljuk a rágcsálóriasztóinkat.

Kohout Zoltán

https://doxmand.hu/