III. Magyarországi Klímacsúcs – Védekezés és alkalmazkodás

A konferencián kiemelt fontossággal szerepelt a klímavédelem helyzete Magyarországon. A klímaváltozással szembeni védekezést, illetve a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, valamint a klímaváltozás társadalmi hatásait az előadók sokféle szemszögből közelítették meg. A rendezvény fővédnöke Jakab István, az országgyűlés alelnöke volt, levezető elnöke pedig Prof. Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és tudományos rektor helyettese.

Sanjeev Kumar pedig a nemzetközi vállalatok világméretű felelősségére mutatott rá a globális klímavédelemben, hiszen a gazdasági döntések visszahatnak a klímaváltozásra.

Dr. Horváth Levente, a BCE kutatásvezetője a klímaváltozás állattenyésztésre gyakorolt hatásátelemezte. A klímaváltozásról néhány számadattal győzte meg a kétkedőket, 2010 az eddigi legmelegebb év volt, a Közép-Tisza vidékén 733 km2 belvízzel borított és Jász-Nagykun-Szolnok megye 11%-a víz alatt van, egyre több a szélsőséges esemény az időjárásban. Rámutatott, hogy a klímaváltozást kísérő felmelegedés következtében új módszerekre és alkalmazkodásra van szükség a haszonállataink tenyésztésében. Évről évre nő a mért forró napok száma, emiatt jelentős hőstressznek vannak kitéve az állatok, aminek számos negatív következménye van, például, jelentősen csökken a tejtermelés. Új betegségek és ezeket hordozó új kártevők jelentek meg Európában és Magyarországon is, amire fel kell készülnünk.

Dr. Schweitzer Ferenc, a Földrajztudományi Kutatóintézet professzora pedig felszíni és felszín alatti vizeinkben bekövetkezett regionális változásokra hívta fel a figyelmet. A Kárpát-medence a Föld egyik legszárazabb területe, a felszíni vizeknek csak 4%-a származik Magyarország területéről. Az árvíz és belvíz elleni védekezés fontosságágáról beszélt, az árvizek ciklikusságáról, az emberi felelőtlenség szerepét is kiemelte, valamint a felszín alatti vízkészletek, a karsztvizek védelmének fontosságát.

Dr. Steier József, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnöke a progresszív klímaszabályozásról beszélt, mint a klímaváltozás kezelésének helyes módszeréről, amelyben Magyarország szerepvállalását hangsúlyozta.

A Klímacsúcsnak számos kísérő rendezvénye volt és a konferencián megfogalmaztak egy ajánlást, amelynek lényege a zöld gazdaság elvének megvalósítása illetve a nemzeti fenntartható fejlődési stratégia kidolgozása.