fbpx

Készüljünk fel a térkövezésre!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 14.

A térkő napjaink egyik legelterjedtebb, legtrendibb kültéri burkolata – nem véletlenül. Ez a rendkívül sokoldalúan felhasználható burkolatfajta nemcsak kiemelkedően hosszú, akár évtizedekben mérhető élettartammal rendelkezik, de szinte bármilyen stílusú házhoz és kerthez kiválóan passzol. Annak érdekében, hogy a térköves kert esetében a  lehető legjobb hatást érjük el, fontos azonban, hogy gondos tervezés, utánajárás előzze meg a térkövezést.

 

térkő
Forrás: freepik.com

 

Tartsuk be a megfelelő sorrendet kert tervezésekor!

A térkövezést a ház felépítésének vagy felújításának utolsó fázisában, a kert teljes megtervezése után érdemes végezni. A kert tervezését a családtagok bevonásával, a funkcionális elemek megtervezésével kezdjük. A gyerekek imádni fogják a feladatot, és fény derül a különböző generációk igényeire is.

Érdemes figyelembe venni, hogy a járdákon kívül sok egyéb elem is készülhet térkőből. Ilyen például a mindenki számára egyértelmű kocsibeálló vagy a terasz, de kevesebben gondolnak arra, hogy grillezőt, tűzrakóhelyet, sőt akár kerti tavat, esőkertet is készíttethetnek térkőből. Fontos azonban tudni, hogy bizonyos épületek, például könnyűszerkezetes garázs csak akkor tervezhető térkőre, ha az alatt megfelelő vastagságú beton található, mivel a térkő nem alkalmas a rögzítésre.

Ha eldöntöttük, hogy hol lesznek az egyes funkcionális elemek, akkor jöhetnek a növények. A növények elrendezésekor mindig gondoljunk fényigényükre, tápanyagszükségletükre, valamint, hogy milyen talajt kedvelnek. A kerttervezés ezután az öntözőrendszer kialakításával és a gyepes részek tervezésével folytatódik. Nagyon esztétikus megoldás, ha a pázsitot és a virágágyást, konyhakertet térkőből készült ágyásszegéllyel választjuk el.

 

térkő
Térköves járda, gyep és virágágyás ágyásszegéllyel elválasztva – Forrás: koviko.hu

 

Mindig figyeljünk az összképre!

A térköves területek aránya hatalmas befolyással van a kert hangulatára. Éppen ezért a térköves kertek megtervezésénél mindig próbáljuk meg a teljes képet figyelembe venni. Gyakori probléma, hogy a tervezéskor elveszünk a részletekben, és emiatt felborul a kert harmóniája. Jó ötlet lehet több perspektívából, távolabbról szemlélni az udvart, de remek megoldás, ha külső szemlélőt vagy szakértőt vonunk be a folyamatba.

 

Színek, stílusok és formák

A megfelelő színválasztás kritikus fontosságú a harmonikus összkép kialakításában. Amennyiben a térköves felület határos a ház vagy a kerítés falával, semmiképpen se válasszunk ugyanolyan színt, mint ezek az elemek. Más a helyzet akkor, ha a kertben különálló területen lesz a térkövezett felület, ilyenkor a hasonló szín vagy színkombináció remekül mutat.

Ne féljünk a fantáziánkat használni! Egy nagyobb tér egybefüggő térkövezése esetén nagyon látványos, ha a különböző részek alatt (például napozóágy vagy étkezőgarnitúra) más-más színű térkövet tervezünk. Emellett egy terület is állhat több különböző, de egymással harmonizáló színű térkőből.

Ahogy a színek, úgy a formák kiválasztásánál is rengeteg lehetőség van, úgyhogy érdemes erre is időt szánni. Mivel a térkövek eleve többféle formatervezéssel és alakzatban készülnek, az első lépés, hogy megtaláljuk a legjobban illeszkedőt. De ez még csak a kezdet! Egy ötletes lerakási mintázattal nagyon igényes és különleges hatás érhető el.

 

térkő
Klasszikus térkő, különleges mintázatban lerakva – Forrás: koviko.hu

 

Ki rakja le a térkövet?

Ahhoz, hogy a térkő valóban hosszú élettartamú és esztétikus legyen, az egyik fontos elem a jó minőségű, használati szokásainkhoz passzoló térkő. Gondoljuk át, hogy csak gyalogos vagy autós forgalom is fogja-e terhelni a burkolatot! Kiváló minőségű térkövet kedvező áron sokszor térkő akció keretében is vásárolhatunk, úgyhogy érdemes figyelni az ilyen ajánlatokat is!

A szakszerű térkövezés legalább ugyanolyan fontos, mint a jó minőségű alapanyag. Sokan döntenek úgy, hogy saját maguk végzik el a feladatot, ami csak akkor jó döntés, ha megfelelő szakértelemmel, anyagismerettel és nem utolsósorban szerszámokkal rendelkezünk.

Mivel a térkövezéshez jó esetben évtizedekig nem szükséges hozzányúlni, ezért nem érdemes sem a minőségen, sem a kivitelezésen spórolni. Ideális megoldás, ha olyan céget választunk, ahol akár a gyártástól a kivitelezésig mindennel foglalkoznak, mert ez esetben teljes körű garanciát élvezhetünk. A Kovi-kő Térkőgyár Magyarország térkőgyártásának egyik legmeghatározóbb szereplője. A térkő gyártásán kívül annak forgalmazásával is foglalkoznak, és szükség esetén kiváló szakember csapat áll a rendelkezésükre. Térkövezésben ők tökéletes választás!

 

Kovi-kő

Tel.: 06-26-366-161
Tel.: 06-30-421-0640
E-mail: [email protected]
Facebook: facebook.com/kovikoterkogyar