fbpx

Civil szervezetek a földforgalmi törvénytervezet átalakításáért

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 20.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) – Az Országgyűlés előtt lévő földforgalmi törvénytervezet átalakítását szeretné elérni számos civil szervezet – köztük gazdatanácsok is – annak érdekében, hogy az az eddiginél jobban tükrözze a helyi közösségek érdekeit. A szervezetek szerint a nagybirtokok megerősödéséhez és a vidék elszegényedéséhez vezet, ha a jelenlegi földforgalmi törvénytervezet fogadja el az Országgyűlés.

 

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége és további mintegy 140 civil szervezet által aláírt állásfoglalást szerdán Budapesten ismertették. Többek között Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke, Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség elnökségi tagja, Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnöke, valamint Molnár Attila, a Szülőföld Mozgalom ügyvivője tolmácsolta a közös véleményt.

Az állásfoglalást kezdeményező szervezetek (CSEMETE Egyesület, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Szövetség az Élő Tiszáért, Szülőföld Mozgalom) részletes elemezést készítettek az Országgyűlés elé tavaly ősszel terjesztett földforgalmi törvénytervezethez benyújtott 204 módosító indítványról.

Az állásfoglaláshoz a természetvédelemmel és vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai szervezetek mellett harminc helyi gazdatanács is csatlakozott, valamint a Professzorok Batthyány Köre tekintélyes társadalmi szervezet is.

Az elkészített elemzés szerint az Ángyán József és Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő által benyújtott 72 indítvány összefüggő rendszert alkot, elfogadásukkal a törvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná.

 

A szervezetek emellett a legtöbb támogatható javaslatot az LMP, a Jobbik, illetve Molnár Oszkár független képviselő által benyújtott indítványai között találták.

A legkevésbé az MSZP által beadott javaslatokat támogatják, mivel ezek – megítélésük szerint – még a kormány terveinél is jobban szolgálnák a nagybirtokra épülő mezőgazdaság kialakítását.

Ezek közül is elfogadhatónak tartanak ugyanakkor két indítványt.

A civil szervezetek állásfoglalásukban különösen fontosnak tartják, hogy pontosan legyen meghatározva a „helyben lakó” illetve a „helybeli illetőségű” fogalma, és a földhöz jutásnál élvezzenek tényleges előnyt a helyben lakók.

Továbbá szüntessék meg a földhasználat illetve a földbirtoklás területén a kiskapukat, ne lehessen az érvényes felső korlátoknál több földet vásárolni vagy használni.

Fontosnak tartják, hogy a helyi közösségeknek döntő szavuk legyen a földekkel kapcsolatos ügyletekben.

Emellett kerüljenek előnybe a fenntartható módon gazdálkodók, a földforgalmi szabályok pedig nyújtsanak hatékony védelmet a spekuláció ellen.

A civilek számára csak olyan földszabályozás elfogadható, amely a vidékstratégia szellemiségének megfelelően a családi gazdálkodást és a fenntarthatóságot helyezi előtérbe és nem enged teret a termőfölddel kapcsolatos tőkespekulációnak.

 

 

MTI 2013. február 20.